Poleg tega so podelili Plečnikovi medalji in študentski Plečnikovi priznanji. Plečnikovo medaljo za uspešno zasnovo in realizacijo so dobili Aljoša Dekleva, Tina Gregorič in Lea Kovič (Dekleva Gregorič arhitekti) za objekt Odpad - recikliranje kovin v Pivki, Plečnikovo medaljo za pripsevek k splošni arhitekturni kulturi v javnosti pa Aleš Vodopivec in oblikovalec Peter Skalar za zbornik Umetnost in arhitektura.

Študentski Plečnikovi priznanji sta šli v roke Petru Rauchu za diplomsko delo - esej Pomen v sodobni arhitekturi ter Anni Pellegrini in Florijanu Petelinu za diplomsko delo, ki zajema interdisciplinarno analizo skupnega prostora dveh mest z naslovom Gorizia/Nova Gorica - nov intermodalni center. Odličja sta podelila predsednik republike Danilo Türk in predsednik skupščine sklada, ljubljanski župan Zoran Janković.

Ne glede na težka izhodišča in strogo odmerjen proračun je Srednja ekonomska šola v Murski Soboti po mnenju žirije odličen primer samozavestne prostorske zasnove, ki številčnost učilnic in kabinetov spretno prepleta z vozlišči vertikalno in horizontalno orientiranih skupnih javnih prostorov. Z eleganco in prostorsko širino brezkompromisno obvladuje prostor okoli sebe, dijakom v tej pogosto na rob odrinjeni regiji pa izpričuje enkratnost mojstrsko oblikovanega prostora.

Zdi se, da so več kot tri tisoč kvadratnih metrov jeklenih odpadkov in dve materialno diferencirani prizmi nekoliko nenavaden kraj poetičnega izraza arhitekture, a odpad Pivka v resnici ponuja prav to - poetiko arhitekturne artikulacije, ki s svojim brezkompromisnim obstojem in izrazom preglasi siceršnjo izrazito neuglednost programa kakor tudi lokacije. Ta projekt dokazuje, da se arhitektura lahko "zgodi" povsod - tudi na najbolj zapostavljenih delih našega okolja, ter da vsak program v resnici "zasluži" arhitekturo, je ocenila žirija.

Vodopivec je za zbornik Umetnost in arhitektura, ki ga je grafično oblikoval Peter Skalar, iz obsežne bibliografije Edvarda Ravnikarja zbral in uredil njegove najbolj reprezentativne zapise o umetnosti in arhitekturi, ki kažejo na za današnji čas nedojemljivo širino Ravnikarjevega strokovnega zanimanja. V svojem uvodnem tekstu pa avtor z razumevanjem in subtilnostjo odkriva razsežnosti, pomen in filozofijo Ravnikarjevega opusa in širino njegovega vpliva na temelje arhitekture.

Ustvarjalna pot arhitekta Milana Miheliča so avtorsko prepričljivo zgovorna in živo zaznamovana najvidnejša kakovostna poglavja slovenske moderne arhitekture in njenih mest. Njegove visoko ovrednotene uresničene stavbe in načrti so bili izpovedno poglobljeni dosežki, avtentično udejanjeni iz osebno navdihnjene poetike, obsežnega znanja in bogatih oblikovnih izkušenj. Izrasli so tudi iz globokih korenin Fabianove, Plečnikove in Ravnikarjeve dediščine ter najvidnejših sodobnikov. Mihelič je domišljeno snoval iz programsko smotrno zaznamovanih stavb, z narativnim ustrojem čistih oblik in jasnimi predstavami prostora, je zapisala žirija.

Petra Raucha, dobitnika študentskega Plečnikovega priznanja, pomen v sodobni arhitekturi zanima s pravega aspekta. Ima ga za ključno vprašanje sodobne arhitekture in urbanizma, ko trdi, da rast pomensko nevtralne gradbene mase ogroža pomensko urejenost prostora, ki je temelj urbane civilizacije. To je pomembno posebno v času, ko servilnost do profitne izrabe arhitekture in urbanizma posega celo na področje arhitekturne teorije in jo deformira v svoje orodje.

Diplomska naloga Gorizia/Nova Gorica - nov intermodalni center poglobljeno analizira značilnosti urbanega razvoja obeh mest, še posebej Nove Gorice, in v stičišče obeh mest prinaša zasnovo grajene strukture, ki vzpostavlja svojevrstno podvojitev mestnega središča Nove Gorice, kot ga je zasnoval Edvard Ravnikar. Nova stavbna struktura s funkcijo urbanega regeneratorja domiselno povezuje stihijsko gradnjo na obeh straneh meje in ponuja možnosti za razvoj policentičnega mesta obeh Goric.

Plečnikova nagrada je osrednje javno priznanje slovenskemu avtorju za vrhunsko stvaritev na arhitekturnih področjih

In sicer na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture ali notranje opreme, nastalo v zadnjih petih koledarskih letih v Sloveniji ali v tujini. Plečnikove medalje pa sklad podeljuje za aktualno realizacijo ali delo na navedenih področjih in pa za pomembno delo s področja arhitekturne teorije in kritike ter strokovne publicistike oziroma nasploh za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture.

Na letošnji razpis za podelitev Plečnikovih odličij je prispelo 28 del. Žirija v sestavi predsednica Majda Kregar ter člani Matej Blenkuš, Uroš Lobnik, Vasa J. Perovič in Marjan Zupanc je k tem dodala še 12 svojih predlogov. Razstava načrtov Plečnikovih nagrajencev za leto 2008 je od danes odprta v arhitekturnem centru Dessa na Židovski stezi 4.