Neposredni povod za povabilo v oddajo je bil italijanski prevod Pahorjeve Nekropole, uspešnice, ki jo pozna vsa Evropa, zlasti Francija, in zaradi katere je bil naš Prešernov nagrajenec že večkrat predlagan za Nobelovo nagrado. Italija je s prevodom dela svojega državljana, ki kot Slovenec piše v slovenščini, odlašala vse do lanskega decembra. Po Pahorjevi oceni zato, ker je "vlogo" žrtev dodelila izključno Judom, pri tem pa pozabila na vsaj štiri milijone drugih internirancev, Slovane, Rome in antifašiste, kot je povedal v oddaji. Da je Pahorjeva knjiga zbudila pozornost italijanskih bralcev, sem se lahko prepričala pred slabim mesecem dni, 27. januarja, na dan spomina na holokavst, ko sem bila po naključju v italijanskem Pesaru. V izložbah vseh knjigarn je bila Pahorjeva knjiga s presunljivo naslovnico, progastim jetniškim oblačilom, tisto nedeljo pa je Fabio Fazio gostil italijanskega Juda, ki je leta 1944 ušel poboju v rimskih Ardentinskih jamah in preživel koncentracijsko taborišče.

Pahor v oddaji ni govoril le o svoji knjigi, pač pa je ponujeno priložnost izrabil predvsem za to, da je Faziu in gledalcem pojasnil fenomen večjezičnega Trsta v času vzpona fašizma. S požigom slovenskih kulturnih in gospodarskih ustanov ter načrtnim poitalijančevanjem se je prav v Trstu najprej razgalil kot pogubno, zloglasno podjetje. Z avtoriteto, ki mu jo dajeta prav njegova življenjska zgodba in častitljiva starost, je elegantno prekinil večdesetletni molk, če ne že načrtnega preziranja usode slovenske skupnosti v Italiji s strani italijanske javnosti in politike. Še posebno ganljiv je bil konec oddaje, ko je voditelj pisatelja prosil, naj nagovori občinstvo tudi v svojem jeziku, kar je Pahorju dalo krila. V mehki primorščini je z veseljem pozdravljal vse svoje rojake v Italiji, Trstu, Gorici in Benečiji, in zdelo se je, da je bilo voditelju kar žal, da je konec pogovora. Pred slovesom je zato gledalcem še enkrat toplo priporočil v branje Pahorjevo Nekropolo.

Večerna oddaja italijanske nacionalne mreže RAI 3 je tudi običajno zelo gledana zaradi zanimivih gostov in priljubljenega voditelja. Pahorjev skromen, a samozavesten nastop je navdušil občinstvo v studiu in voditelja, ki je gosta ob slovesu celo poljubil in objel, česar običajno ne počne. Tisti večer si je oddajo ogledalo skoraj pet milijonov Italijanov. Doslej nikomur, ki govori in ustvarja v slovenščini, ni uspelo kaj podobnega.