Kot je razkrila raziskava, so dejavniki, ki otežujejo vključevanje nacionalnih knjižnic v razvojne in raziskovalne programe digitalizacije, lahko intelektualne, finančne in organizacijske narave, ali pa gre za pomanjkanje izkušenj pri upravljanju digitaliziranih in digitalno rojenih vsebin. Težave se porajajo pri prevzemu in uporabi mednarodnih standardov ter tehnološke infrastrukture.

Nacionalne knjižnice Češke, Estonije, Madžarske in Slovenije sodelujejo v več evropskih razvojnih in raziskovalnih programih in so oblikovale znatno infrastrukturo, denimo orodja za digitalizacijo, diskovna polja za shranjevanje velikih količin podatkov, zajemanje spletnih vsebin in kreiranje spletnih portalov za iskanje podatkov.

Cilj programa Tehnologij informacijske družbe Evropske komisije je zagotavljanje boljšega dostopa do kulturne dediščine evropskih držav s pospeševanjem evropskih partnerstev in širjenjem sodelovanja novih držav članic v raziskovalnih aktivnostih EU. Vizija je skupno omrežje za evropsko kulturno dediščino, temelj zanj pa predstavlja Evropska spletna knjižnica.Raziskava še navaja, da bi morale knjižnice za to, da bi lahko odigrale svojo vlogo v viziji skupne evropske dediščine, zavzeti bolj vidno mesto v nacionalnih razvojnih in raziskovalnih programih, morale bi digitalizirati več virov, potrebno pa bi bilo odkriti tudi nove modele financiranja in vzpostaviti učinkovitejše sisteme za vodenje raziskovalnega dela.