Zasedba, ki je nastala leta 1994 v Reykjaviku, se je v Mariboru kot Evropski prestolnici kulture (EPK) ustavila na svetovni turneji kot vmesni postaji med Dunajem in Berlinom.

Na turneji predstavlja aktualni album "Valtari", ki je izšel konec maja. Zanj basist Georg Holm pravi, da je edina zgoščenka Sigur Ros, ki jo je za razvedrilo poslušal tudi pri sebi doma.

Doslej so izdali šest studijskih albumov, v Sloveniji pa so se tokrat predstavili prvič. Mednarodno prepoznavni so postali predvsem zaradi posebnega mističnega in eteričnega zvoka, nekakšne mešanice med inštrumentalno glasbo, rockom in popom, ki na koncertu vzpostavi edinstveno atmosfero. To je bilo čutiti tudi v Mariboru, kjer so glasbeni učinek nadgradili še s svetlobnimi učinki in projekcijami na platnu.

Svojevrstno predstavo za okoli 2000-glavo množico je vodil 37-letni vokalist in kitarist Jon Por Birgisson (Jonsi) z značilnim vokalom in samosvojo odrsko prezenco, začinjeno z zanj prepoznavnim igranjem kitare z lokom za violončelo.

Pregovorno zaprti in hladni Islandci so občinstvo nagovorili le z jedrnatim pozdravom na začetku koncerta, zatem pa komunikacijo prepustili izključno glasbi. Veliko besedil je napisanih v izmišljenem jeziku, z izjemo ene skladbe v angleščini pa so vse ostale v islandščini.

Za dodatno skrivnostnost je poskrbelo pol minute popolne tišine sredi skladbe, kar je, razen poznavalcev glasbe Sigur Ros, množico nekoliko zbegalo. Piko na i vzdušju celotnega večera je dodala še nevihta po zaključku koncerta.

Pred zvezdami z Islandije, ki jih je predvsem mlajše občinstvo željno pričakovalo vse od prve napovedi koncerta spomladi letos, sta zrak na trgu ogrevali glasbenica Mojca Zalar, znana pod imenom MojcART ter slovenski nostalgiki Melodrom.