"Berejo jo mamice, berejo jo feministke, berejo jo moški, bere jo ves svet", so zapisali o trilogiji, ki je na prvih treh mestih prodajnih lestvic v Veliki Britaniji, ZDA, Nemčiji in drugod. Prav tako je postala uspešnica zgoščenka z glasbo, ki spremlja prvo knjigo, na kateri je večinoma klasična glasba, filmski studio Universal pa je odkupil pravice za film.

Knjiga pripoveduje o študentki književnosti Ani Steele, ki pride intervjuvat uspešnega poslovneža Christiana Greya. Ta se ji zdi privlačen, vendar ji obenem vzbuja strah.

Grey je ujetnik svoje mučne nesrečne preteklosti in obseden s potrebo po nadzorovanju. Ko se spustita v strastno ljubezensko razmerje, Ana začne spoznavati ne le svoje želje, temveč tudi temačne skrivnosti, ki jih Grey skrbno čuva pred svetom. V spolnosti lahko funkcionira le v dominantno-podrejenem odnosu. Od vsake svoje izbranke zahteva podpis pogodbe, s katero se mu bo povsem podredila.

Romantična zgodba s pikantnimi erotičnimi prizori je predramila tudi številne kritike. Medtem ko trilogiji eni pripisujejo ceneno provokativnost in slab slog, drugi v delu prepoznavajo osvobajajočo, nikakor enoznačno noto, ki ima na bralstvo podoben vpliv kot Strah pred letenjem Erice Jong iz 70. let.