Indijska vlada je za pisma odštela okoli 700 tisoč funtov. Pisma pokrivajo čas, ko je Gandhi živel v Južnoafriški republiki, se vrnil nazaj v Indijo in se sprl s svojo družino. Dražba bi morala potekati v Sothebyju v torek, a je bila zadnji trenutek odpovedana. Dokumenti bodo shranjeni v narodnem arhivu v New Delhiju.

Pisma so bila v lasti potomcev Hermanna Kallenbacha, Juda, rojenega v Nemčiji in arhitekta po poklicu, ki je Ghandija spoznal v Južnoafriški republiki leta 1904. V biografiji Velika duša: Mahatma Gandhi in njegova borba z Indijo je avtor Joseph Lelyveld natančno opisal zvezo med Kallenbachom in Gandhijem. Lelyveld zatrjuje, da vodja gibanja za neodvisnost Indije Kallenbacha iskreno ljubil.

Čeprav avtor biografije Gandhija ni neposredno opisal kot biseksualca, je Gandhijeva rodna država Gujarat prepovedala prodajo knjige, saj naj bi žalila "očeta domovine".

Med številnimi pismi od leta 1905 do 1945, ki jih je pošiljal družini, prijateljem in podpornikom, je tudi 13 pisem za Kallenbacha. Ta se dotikajo Gandhijevih zgodnjih političnih kampanj in bolezni njegove žene Kasturbe. "Nočem biti več jezen nanjo. Ljubka je. Danes je pojedla nekaj grozdja, a je ponovno bolna. Zdi se mi, da propada," je Gandhi zapisal v enemu izmed pisem. V biografiji, ki je požela burne odzive, pa je navedeno, da je Gandhi Kallenbachu dejal, da ga je "popolnoma prevzelo njegovo telo" in da je to "suženjstvo z maščevanjem".