Prijatelja iz otroštva Jagger in Richards sta bila tedaj stara 18 let, Jones, ki je leta 1969 utonil v svojem bazenu, pa jih je štel 20. Prav v omenjenem klubu so zasejali seme nečesa, kar je postalo sinonim za ekscese in globalni uspeh.

Ta je britanskemu bendu pol stoletja kasneje prinesel več kot 200 milijonov prodanih albumov po vsem svetu. Skladbe, kot so "(I Can't Get No) Satisfaction", "Jumpin' Jack Flash" in "Brown Sugar", pa so po osvojitvi vrhov lestvic dobile status rockovskih klasik.

Da popularnost skupine še ni ugasnila, čeprav so njeni člani že sivolasi gospodje v svojih 60. in 70. letih, kažejo številna ugibanja o tem, ali bodo jubilej proslavili s koncertom ali ne. Revija Rolling Stone, ki si je ime nadela po isti bluesovski skladbi kot skupina, je minuli mesec poročala, da Jagger in Richards s kolegi razmišljata, da bi ga obeležili z vsaj enim nastopom v živo.

Kitarist Richards je sicer dejal, da turneje letos ne bo, čeprav se je skupina prvič po petih letih zbrala na vajah. "Preprosto nismo pripravljeni," je marca dejal reviji Rolling Stone in dodal, da se leto 2013 zdi bolj realno za to, da se odpravijo na pot, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glavni pevec Jagger pa je na Twitterju zanikal, da bi skupina zaznamovala olimpijske igre, ki se bodo začele 27. julija v Londonu. "Ne bomo igrali na olimpijskih igrah, se jih pa veselim, tako kot vsi ostali," je zapisal prejšnji mesec.

Bend je zanikal tudi poročanja, da bo zadnji koncert odigral prihodnje leto na festivalu Glastonbury, rekoč, da ta datum "ni bil v njihovem načrtu".

Čeprav menedžer The Rolling Stones ni odgovoril na vprašanje, ali bodo jubilej zaznamovali s koncerti ali ne, prav tako ni razkril podrobnosti o bodočih turnejah, se oboževalci lahko veselijo razstave fotografij o skupini, ki jo bodo prav na obletnico prvega koncerta odprli v Somerset House v Londonu; udeležili naj bi se je tudi člani zasedbe.

Septembra naj bi prikazali tudi nov dokumentarec, ki bo zajel zgodovino benda od njegovega prvega nastopa do danes.

The Rolling Stones so v vseh teh letih doživeli več kadrovskih menjav, podvrženi pa so bili tudi pogosto napetemu odnosu med glavnima tekstopiscema in motorjema skupine Jaggerjem in Richardsom. Kljub vsem oviram je zasedba redno koncertirala, čeprav je Richards, ki je slovel tudi po zlorabi drog in alkohola, leta 2006, v času turneje "A Bigger Bang", skoraj umrl po padcu s kokosove palme na Fidžiju.