Ray Bradbury se je rodil se je avgusta 1920 v ameriški zvezni državi Illinois. Odraščal je v času velike gospodarske krize. Z družino se je leta 1934 preselil v Los Angeles, kjer je nato živel do smrti. Navdih za pisanje je dobil pri 12 letih, ko se je na karnevalu srečal s fantastičnim likom "gospoda elektrike". Kasneje je razkril, da vse njegove zgodbe izhajajo iz spominov na otroštvo, ko je prebiral stripe in fantastične knjige ter sanjaril o prihodnosti.

Trdil je, da so njegove fantastične zgodbe metafora za resnično življenje. Prvo zgodbo je izdal leta 1941, šest let kasneje pa tudi prvo knjigo, nakar se ni več ustavil. Zaslovel je leta 1950 z zbirko pripovedi Marsovske kronike, ki so predstavljale satirično kritiko surovega kapitalizma in hladne vojne. Tri leta kasneje je izdal apokaliptično zgodbo o jedrski vojni in zatiralski vladi prihodnosti, ki zažiga knjige z naslovom Fahrenheit 451. To naj bi bila temperatura, ko se knjiga vname.

Bradbury je pisal tudi filmske scenarije, med drugim za film Johna Hustona iz leta 1956 Moby Dick, v ZDA pa se ga ljubitelji znanstvene fantastike najbolj spomnijo po serijah Zona somraka in Gledališče Rayja Bradburyja.

Bil je eden redkih avtorjev znanstvene fantastike, ki ga je resno jemala tudi svetovna literarna smetana. Nanj sta zelo vplivala Ernest Hemingway in Thomas Wolfe. Sam pa je vplival na druge. "Bil je moja največja muza za znanstveno fantastiko," je dejal slavni režiser Steven Spielberg in dodal, da bo Bradbury ostal nesmrten v svetu domišljije in znanstvene fantastike.

Pisatelj je vselej veljal za nekoliko čudaškega, ker ni vozil avtomobila, bal pa se je tudi leteti. Skoraj do konca je bil proti novotarijam, kot so elektronske knjige in je vztrajal naj ljudje raje berejo to kar je natiskano na papirju. Konec lanskega leta je popustil in dovolil izid knjige Fahrenheit 451 v elektronski obliki. Za njim žalujejo štiri hčerke ter njihovi potomci, soproga Marguerite s katero je bil poročen 57 let, pa je umrla leta 2003.