Nemški pisatelj Waldemar Bonsels je na začetku 20. stoletja za svoje sinove napisal knjigo Čebelica maja in njeni prijatelji, ki je izšla leta 1912. Do leta 1954, dve leti po Bonselsovi smrti, je bilo prodanih že milijon izvodov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Že leta 1926 je bil na podlagi knjige in v sodelovanju z avtorjem posnet prvi film, v katerem pa so nastopale prave živali. Dolgo se je domnevalo, da je originalni nemi film izgubljen, leta 2005 pa so ga na podlagi materiala iz nemških in finskih arhivov obnovili in ga predvajali v Hamburgu.

Med letoma 1976 in 1980 so bili posneti 104 deli animirane serije dogodivščin Maje in njenih prijateljev, Vilija in kobilice Flipa, ki pa v knjigi sploh ne nastopata. V Bonselsovem delu se sicer na kratko pojavi kobilica, a ta sploh nima imena.

Lani je ZDF sporočila, da bo posnela nove dele serije, in sicer v 3D tehniki. Poleg tehnike bodo v risanki novi tudi prebivalci travnika. Tako se bosta med drugim poslovila Flip in pajkovka, na novo pa naj bi prišla pikapolonica, ki ji bo predvidoma ime Lara, ter govnač.

Nekoliko se bo spremenila tudi Maja. Še vedno bo imela okrogel otroški obraz in kodraste svetle lase, vendar bo nekoliko vitkejša. Bodo pa ohranili znamenito naslovno pesem risanke ter osnovno sporočilo zgodb o čebelici Maji, ki si je izbrala svobodno življenje in ne želi živeti v panju.