Prireditev je posvečena 40. obletnici na Radiu Koper posnete pesmi Rolling Stonesi spoznajo moje stare starše. Glasbenik, performer in aktivist Marko Brecelj je včeraj predsednika države Danila Türka osebno opozoril na nekatere od posledic vladnih ukrepov, ki so prizadeli šibkejše, preden je predstavil Brecljevanje, pa je to storil tudi v Cankarjevem domu (CD).

Kot piše Žurnal24, je Brecelj je krčenje socialno-kulturnega proračuna primerjal s tem, da živali odrežeš dve nogi od treh, ob kartonastem liku koprskega župana, “palmoida” Borisa Popoviča, ter fotografijah 208 posušenih palm v Kopru, ki so preživele hud mraz, da se lahko zdaj spopadajo še s sušo, pa podrobneje predstavil program Brecljevanja. Kontroverzni umetnik bo bo s šotorom in nastopi za en teden okupiral Cankarjev dom in s tem prispeval k boljšemu imidžu.

Marko Brecelj je za Žurnal24 povedal, da se je za Brecljevanjem, s katerim se začenja petletni projekt Štetje v jeseni, odločil, ker ga je to razjezilo in ker hoče šteti denar, da bo imel od tisoč do 15 tisoč evrov na mesec, na banki pa 10 tisoč evrov, ker se za nekoga, kot sem jaz, ki imam vnuke, to spodobi. Direktor CD Mitja Rotovnik mu je za izvedbo projekta namenil 11 tisoč evrov in mu dovolil, da vse noči v omenjenem tednu prespi v šotoru na terasi Kluba CD.

Kot piše brezplačnik, si Marko Brecelj poleg zaslišanj in predstavitev umetnikov in aktivistov, Video-Brecljeteke ter avkcije, ki se bodo v CD odvijali čez dan, želi obiska predvsem za dva dogodka. Prvi bo v četrtek, 19. aprila, ko bodo koncert s torto zagodli Dani Kavaš, Tudosok ter Gori Ussi Winnetou in Franci Blaškovič, drugi pa bo “srhljiv zaključek, ob katerem se vam bo obrnil želodec”, oziroma Brecljev nastop v nedeljo, 22. aprila.