Kakor je zapisala strokovna žirija, nagrado podeljuje za knjigo, v kateri je pisateljici na prepričljiv način uspelo spojiti zgodovino in družinsko pripoved.

Nagrado so Haderlapovi izročili v sredo zvečer v sklopu 42. literarnih dnevov v Raurisu, ki se bodo sicer sklenili v nedeljo.

"Da, moja knjiga je politična. Človek lahko tudi o drevesih piše politično in v moji knjige je veliko dreves," je Haderlapova pred podelitvijo nagrade, ki je vredna 8000 evrov, povedala za avstrijsko tiskovno agencijo APA.

Kot je še povedala, je svoj romaneskni prvenec v nemščini pisala tri leta, material zanj pa je zbirala in raziskovala veliko dlje. Življenje slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem pa jo je zanimalo že, kar pomni. Dodala je še, da je, čeprav ni imela predsodkov, pisanje knjige predrugačilo številne podobe, ki jih je nosila v sebi.

Član žirije in literarni znanstvenik Arno Russegger je ob podelitvi nagrade spregovoril tudi o spremembah v družbi na avstrijskem Koroškem.

Haderlapova v svojem romanu preko teh generacij povzema ne le dele lastne družinske kronike, ampak tudi skoraj stoletje dolg konflikt med slovenščino in nemščino na avstrijskem Koroškem. "Jörg Heider je mrtev, njegova politika je minila," je dejala Haderlapova za agencijo APA. Od tedaj, ko je bil dosežen konsenz glede vprašanja dvojezičnih krajevnih tabel, se je spremenila tudi drža ljudi, ki so razumeli, da lahko na tem območju sobivata oba jezika.

Za omenjeni roman je Haderlapova dobila tudi nagrado Bruno Kreisky za politično knjigo leta 2011. Prevzela jo bo 20. aprila na Dunaju. Nagrado ji bosta izročila predsednica avstrijskega parlamenta Barbara Prammer in predsednik strokovne žirije ter poslanec Evropskega parlamenta Hannes Swoboda. Roman Angel pozabe je med 25 deli izbrala 19-članska žirija.