Vodstvo RTVS se je za umik odločilo za to, ker so prireditev zgolj prenašali in ne sami organizirali in tudi, ker ta ni potekala po scenariju, ki so ga dobili v pogled. Generalni direktor Marko Filli se je na številne očitke odzval na twitterju in ponovil odločitev, ki so jo zapisali v sporočilu za javnost. Dodal pa je še, da so posnetek prireditve s spleta umaknili zaradi nanašanja na volilno kampanjo družinskega zakonika, ki je v teku.

Posnetki z viktorjev so dostopni na Youtubu.

"Ma kakšna cenzura neki, lepo vas prosim! Posnetek bo počakal do izteka referendumske kampanje, ki je na nacionalki regulirana. To je vse!" je še tvitnil. Po njegovih besedah sodeč naj bi bil posnetek prireditve viktorji na spletnem portalu MMC tako dostopen po 25. marcem. "Satira je satira, objavljena in veljavna pravila nacionalke v času predreferendumske in predvolilne kampanje pa so nekaj drugega ..." je še odgovoril na ogorčenje uporabnikov.

Aktiva novinarjev RTVS: (Samo)cenzura še vedno del slovenskih medijev

Aktiv novinarjev Radia Slovenije in Aktiv novinarjev informativnega programa Televizije Slovenija ravnanje vodstva javnega zavoda ostro obsojata, sta zapisali v odzivu, objavljenem na spletnem mestu Društva novinarjev Slovenije.

"Zaskrbljujoča so sporočila, ki jih slovenski javnosti pošilja vodstvo RTV Slovenija. Sporoča, da programski del hiše prireditev, ki jih prenaša, nima pod osnovnim nadzorom. Sporoča, da svoje odločitve prilagaja dnevnemu družbeno-političnemu vzdušju. Sporoča, da je (samo)cenzura še vedno del slovenskih medijev. Žal," so zapisali v sporočilu.

Novinarji RTVS so dodali, da ne presojajo vsebine podelitev medijskih nagrad Viktorji. "Se nam pa zdi nedopustno, da to počne poslovno vodstvo RTV Slovenija. In da tega ne dovoli javnosti, ki za to celo plačuje RTV prispevek," so še zaključili.

Boštjan M. Turk nepreklicno izstopil iz Akademije viktor

Boštjan M. Turk je za Reporter sporočil, da je nepreklicno izstopil iz Akademije viktor. Odgovorne na reviji Stop je o izstopu obvestil v petek, 16. marca, za revijo pa je zapisal, da akademija skozi leta ohranjuje politični monopol tranzicijske levice na medijskem področju. "Kar se odloči v zakulisnem lobiranju, je potem javnosti predstavljeno kot vrhunski strokovni izbor, ki naj bi bil zunaj vsakega dvoma," je pojasnil.

Kritiko in analizo delovanja Akademije se je odločil zapisati po nastopu Gojmirja Lešjaka-Gojca. Slednji je na podelitvi, ki je bila zlorabljena za politiko, "neženirano opljuval tako predsednika vlade kot ministre, še posebej pa se je ustavil pri ministrstvu za kulturo, šolstvo in šport, ki nima prav nobene zveze z viktorji," je dodal M. Turk.

"Na koncu je žalil še vse, ki se strinjajo z ukinitvijo proračunske pralnice denarja, kot se je ministrstvo za "kulturo" poimenovalo v času Majde Širca, to pa sta – po javnomnenjskih raziskavah sodeč – dve tretjini prebivalstva. V njegovem napadu so bili prisotni tudi elementi sovražnega govora, kar je stvar, ki na oder Cankarjevega doma po definiciji ne sodi," je zapisal.

Kariaktura Franca Jurija.

Viktorji so se spremenili v (udbaško) burko

Boštjan M. Turk je ocenil, da je bila politizacija naročena s strani režiserjev oddaje, še več, "da je bil to predpogoj, če so se določeni igralci sploh hoteli pojaviti. Odgovorni bi zato nemudoma morali ponuditi svoj odstop." Vprašal se je še, kako je mogoče, da je več kot polovica viktorjev pristala na RTVS, češ, da vsi vemo, da "vsem oddajam tam neprestano pada gledanost." Po Turkovo je to povezano z vse večjo politično manipulacijo.

"Nominiranje, izbiranje in podeljevanje viktorjev se je spremenilo v (udbaško) burko, kakršno na liniji Mitja Meršol Bojan KranjcSašo Hribar (in drugi statisti) utrujeni opazujemo že dolgo vrsto let. Opravlja isto funkcijo kot tranzicijsko zakulisje v Sloveniji: skrbi, da monopoli države izpred osamosvojitve ostanejo nedotaknjeni," je še dodal Boštjan M. Turk.

Slon in Sadež: Namesto z vsebino skečev bi se morali ukvarjati z resnimi problemi

Jure Karas, tiskovni predstavnik Slona in Sadeža, ki sta bila ena izmed voditeljev na viktorjih, je pojasnil, da so bili avtorji skečev nastopajoči sami, z izjemo lika Ane Lize, ki si tekstov ne piše sama.

"Kar pa se tiče same odločitve o umaknitvi oddaje s spleta, se mi zdi tako: nič hudega ne bi bilo, če bi oddajo pustili na spletu, nič hudega ne bo, če je ne bodo," je pojasnil Jure Karas. "Zdi se mi, da spet počnemo to, kar počnemo najbolje: prenapihujemo nepomembne stvari in ustvarjamo aferice iz niča, sebi in drugim v zabavo."

Karas je svetoval, da bi se morda morali vsi samo malo več smejati, "pa malo več reševati konkretne probleme v družbi, kot pa se ukvarjati z vsebino humorističnih skečev po prenosih estradnih dogokov … ali pač?"

Imeli so dva dni vaj, bistvenih sprememb ni bilo

                                                                                                                Karikatura Franca Jurija.

Na twitterju se je glede viktorjev odzval tudi Jonas Žnidaršič, ki je namignil, da so vsi vedeli, kako bo potekala pripreditev. "Je treba vseeno omenit, da smo imeli za viktorje dva dni vaj in šli skozi. Ja, kdo je kako črko še dodal, ampak v grobem se je pa vedelo," je tvitnil.

Boris Kobal nam je sporočil, da odločitve vodstva RTVS ne bo komentiral. "Me sploh ne zanima," je bil kratek.

Kršijo svobodo govora in zavirajo razvoj družbe

Vid Valič nam je odgovoril, da meni, da z umikom oddaje s spletnega portala in ukinitvijo ponovitve kršijo svobodo govora in s tem poskušajo zavirati razvoj družbe.

"Skeči niti podrazno niso bili sporni, razen nekaj vulgarnih besed, ki pa bi jih lahko za spletni portal in ponovitev tudi cenzurirali. Skeči so bili le odraz razmišljanja in osebnih idej nas avtorjev ter seveda satira na aktualne dogodke in kot take bi jih morali tudi vzeti," je pojasnil.

"Seveda bo pri teh temah prišlo do nestrinjanja vendar je satira ravno zaradi tega nujna za kulturo neke civilizirane družbe, saj odpira in argumentira nove vidike v neki temi in s tem pripravi gledalce oz. slušatelje do ponovnega premisleka o svojih vidikih, ki so bili mogoče privzgojeni ali priučeni še od otroštva," je zaključil Valič.

Senica: Nostopi na Viktorjih so stvar osebne drže voditeljev

Martin Senica, sicer odgovorni urednik revije Stop, ki je organizatorka Viktorjev, je potrdil, da so voditelji sami ustvarjali svoja besedila in da so v uredništvu revije stop dobili okvirni scenarij – isti scenarij, ki ga je videl RTV. "Smernice v scenariju so seveda bile začrtane, a so bile vse stvari tam mejne, ni pa nobena šla tako čez, da bi sedaj lahko pol Slovenije ali pa cela Slovenija skakala v zrak,“ je pojasnil. "Drži, da je (scenarij) v manjšem delu odstopal, toda gre za živo oddajo za nastope vrhunskih humorističnih avtoritet, ki so v standup načinu šale prilagajali tudi vzdušju v dvorani, tako kot je to normalno po vsem svetu v tovrstnih oddajah. Za nekoga že ena beseda predstavlja odstopanje, za drugega več šal ne predstavlja odmika."

"Predstavljajte si nastop v živo. Šest vrhunskih stand-uperjev, humoristov, ki stopijo na oder, dobijo še vsak svoj zalet in dodajo še kakšno malenkost, dve, tri in potem je cel halo, ko se začne gledati kot celoto. Če bi vsak nastop posebej gledali, morda niti ni tako grozno.“

"Kar se tiče nastopa, je stvar improvizacije in stvar osebne drže voditelja, kako nastopi. Dejstvo je, da je vsak imel možnost, se predstaviti. Imeli smo neko okvirno zgodbo, tudi določene stvari so bile dovolj natančno opisane, nekje je prihajalo do improvizacij – bilo je vsega po malem.“

"Vsaka satira prinaša reakcijo, v tako pregretem ozračju pa sploh. Seveda tovrstne reakcije nismo pričakovali,saj smo verjeli, da postavljanje ogledala družbi ne predstavlja takšnega problema."

RTV Slovenija ne bo ponavljala Viktorjev, LDS: Bomo prepovedali satiro?