V izjavi za javnost je vodstvo televizije ocenilo, da "gre za nedopustno zlorabo živega prenosa prireditve, ki ni potekala skladno s scenarijem", ki so ga pri RTV dobili v vpogled pred prireditvijo.

Posnetka včerajšnjih Viktorjev zato na Televiziji Slovenija ne bodo predvajali v okviru ponovitev oddaj, do njega pa tudi ne bo mogoče dostopiti prek spletne strani rtvslo.si.

"RTV Slovenija obžaluje, da se je prireditev, ki je bila v vseh teh letih v prvi vrsti namenjena pregledu in ocenjevanju medijskih dosežkov, kot taka pa je bila podlaga za nadaljnji razvoj slovenskega medijskega prostora ter vsa ta leta sinonim za dober humor in satiro, sprevrgla v njuno nasprotje in s tem zlorabila vlogo javnega servisa, ki jo po zakonu izvaja javni zavod RTV Slovenija," so zapisali v izjavi za javnost in dodali, da sicer menijo, da nagrade viktorji "s tem zapletom niso izgubile na pomembnosti in vplivnosti ter da ostajajo pokazatelj medijske odličnosti in popularne kulture ter ocenjevalec medijske kakovosti in razvoja."

RTV Slovenija je sinoči dobila sedem strokovnih viktorjev in dva viktorja popularnosti za leto 2011.

Vas zanimajo včerajšnji nagrajenci?

LDS: Bomo prepovedali satiro?

V stranki LDS pa so presenečeni nad neprimernim odzivom vodstva RTV Slovenijase in se sprašujejo, ali se obeta prepoved satire. Ogorčeni so tudi nad odločitvijo, da se posnetek umakne iz arhiva javne radiotelevizije in da ne bo več dosegljiva gledalkam in gledalcem, sporočajo iz stranke, v kateri pričakujejo, da bo posnetek nemudoma spet dostopen za javnost.

"Avtorske nastope posameznih humoristov na podelitvi smo razumeli kot duhovito dejanje, katerih nesporna pravica je tudi, da se izrekajo o družbenem in političnem trenutku na zabaven način, satira na račun homofobije pa je v razviti demokratični družbi celo zaželena," so zapisali pri LDS in dodali, da se je RTV Slovenija "z dejanjem prepovedi in cenzure, celo na prireditvi, namenjeni medijskim nagradam odločila za nedopustno ideološko omejevanje svobode izražanja, pri čemer svojega ravnanja ni podkrepila z nobeno zakonsko podlago".

"Cenzuro oddaje iz namišljenega razloga politične zlorabe" v LDS razumejo kot hudo napako vodstva, za katerega sprašujejo, "ali je zaradi pritiskov klonilo, ali pa ga je le neizmerno strah pred koalicije Janeza Janše, ki v svojih stališčih venomer izkorišča homofobni potencial v ljudeh za dosego svojih političnih ciljev. Tudi v kampanji pred referendumom o družinskem zakoniku."

"Smo tako daleč, da bomo v državi prepovedali satiro?" zaključujejo pri stranki LDS.