''224 let so debele zbirke Encyclopaedije Britannice stale na policah domov, knjižnic in poslovnih prostorov povsod po svetu, kot vir razsvetlitve in tudi kot vir udobja za njihove uporabnike ter lastnike po vsem svetu,'' je napisano na blogu spletne strani enciklopedije. ''Danes najavljamo, da bomo Encyclopaedijo Britannico v tiskanih izdajah izdajali le še dokler ne poidejo naše materialne zaloge za tisk.'' Kor poroča tuj portal je tega inventarja le še za kakih 4000 delov, kar je bore malo v primerjavi s sedmimi milijoni zbirk, ki so bili izdani v zgodovini enciklopedije.

Čeprav je poteza vsekakor epohalna, pa blog navaja še, da je Britannica že dalj časa prisotna tudi na spletu, obenem pa težke bukve (celotna zbirka tehta 60 kilogramov) predstavljajo le en odstotek prodaje podjetja.

Kljub temu je cena Britannice Online precej visoka, 70 funtov letno (85 evrov) ali 1,9 funta na mesec. Ne gre torej za stvar, ki bi se, ne glede na svojo kvaliteto, v svetu Wikipedie, hitro in brez težav prodajala. A odgovorni napovedujejo, da bodo svojo digitalno ponudbo dodobra izpilili in celo dodali ''družbene povezave'', so povedali za CNN.

Kar razlikuje Britannico od njenih Wiki-tekmecev, je strokovnost. Med ljudmi, ki so delili svoje znanje z Britannico, so imena kot Sigmund Freud, Marie Curie pa vse do novodobnejših Billa Clintona in Tonyja Hawka. Kar pa Wikipediji in podobnim manjka v kvaliteti, nadomesti s kvantiteto. Kot poroča Guardian, Wikipedia English premore 3,9 milijona člankov, med tem ko jih Britannica šteje 120000.

Besedni trusti že žalujejo za papirnato enciklopedijo in prek twitterja izražajo svoja obžalovanja. Tako lahko preberemo tvite, kot so: ''Ne morem verjeti! Popolnoma obrabljena enciklopedija moje družine me je spravila čez več kot 12 let šole!'' Drugi so se spravili na Wikipedio in celoten splet, ki je ''ubil Britannico.'' Puristi pa so dejali, da, ko padejo standardi, se zgodi tudi to, da ljudje tako masovno govorijo o njeni ''smrti'', pa nihče ne zna niti pravilno črkovati njenega imena (EncyclopAEdia Britannica).

Zaposleni pri Britannici so svoj premik obeležili (težko bi rekli praznovali) s torto, v obliki enciklopedij seveda, in pogledom ''usmerjeni v prihodnost''.