Kot v prehodnih letih tudi letos festivalski program obljublja raznolikost, ki izpraševanje položaja žensk spleta skozi umetnost, kulturo, politiko, aktivizem in vsakdanje življenje. In kot so se odločili ob nastanku festivala, naj bi ta razpiral javni prostor za druženje in izražanje žensk na nehierarhičnih, neizkoriščevalskih in protikapitalističnih temeljih.

Festivalska bira

V naslednjih festivalskih dneh se bodo zvrstile okrogle mize, javni pogovori, razstave, koncerti, kabaret in delavnice. Vsebin ne bo manjkalo. In če navedemo le nekaj dogodkov iz programa:

Že danes se je začela delavnica Solar, ki jo vodi beograjska umetnica in arhitektka Selena Savić ter nudi prostor za eksperimentiranje in izdelavo sončnih celic po principu DIY ("naredi sam"). Namenjena je le ženskam in trans osebam, zaključila pa se bo jutri. Interaktivno razstavo z naslovom Bring In Take Out Living Archive (LA) bodo v Galeriji Alkatraz in Galeriji Kapelica odprli jutri. Gre za projekt, ki za ustvarjanje delovne plaftorme uporablja raziskovalne, umetniške in inovativne pristope. Galeriji bosta tako postali delovno-ustvarjalna prostora. Odvijali se bodo avdio in video intervjuji z umetnicami, teoretičarkam in obiskovalci, umetniške predstavitve, pogovori, raziskovanje, delavnice, analiziranje feminističnega vprašalnika LA in podobno. V Alkarazu bo predstavljena video zbirka Perpetuum Mobile, interaktivna instalacija Vahide Ramujkić in Avive Kruglanskega, serija risb Vesne Bukovec, ki tematizira enega izmed aspektov sodobnega feminizma v posredni povezavi s citati in referencami, pridobljenimi iz LA vprašalnika. V Galeriji Kapelica pa bo v sklopu projekta LA predstavljen arhivski umetniški projekt Margarete Kern z naslvovom GOSTIkulacije.

Četrtkov večer bo, po pogovoru ob 18. uri v klubu Tiffany z naslovom Zakaj potrebujemo feministično javnost in javne prostore za ženske in LGBTIQ skupnost?, zakoličil še koncert slovenskih skupin Blockshot in Ludovik Material, ki bo odzvanjal v Menzi pri koritu.

Mednarodni dan žena bodo zaznamovale delavnica, javni pogovor, odprtje avdiovizualne projekcije in video razstave ter otvoritev fotografske projekcije Bojane Rudovič Žvanut in Maje Smrekar z naslovom hipnagogija 01. Festivalski večer se bo ponovno odvil v Menzi pri koritu, nastopili bosta ameriška zasedba tUnE-yArDs in slovenska Kiuriki.

S podobno programsko intenzivnostjo se bo festival nadaljeval tudi v naslednjih dneh, vse do zaključka v nedeljo. Ne bo manjkalo pogovorov, delavnic, razstav in koncertov. Več o programu najdete na tej povezavi, programske podrobnosti in informacije o prizoriščih pa so vam na voljo tudi v Festivalski infotočki v Klubu SOT-24 na Metelkovi.