V tem času bo mogoče obiskati delavnice, predavanje, literarna branja, filmske projekcije in razstavo. Zimsko druženje pa bodo zaključili z zabavo za 40. rojstni dan, so sporočili iz društva.

Škuc je nastal leta 1972, tudi kot posledica slovenskega študentskega gibanja med leti 1968 in 1972, ki je zahtevalo družbene spremembe in nasprotovalo obstoječemu družbenemu sistemu. Njegove ustvarjalke in ustvarjalci so bili med prvimi na mnogih področjih alternativne kulture v Sloveniji in tedanji Jugoslaviji: glasbe, likovnih in intermedijskih umetnosti, gledališča, filma in literature.

Zelo pomembna področja delovanja so tudi LGBT gibanja, založništvo, informiranje mladih, zdravstvene preventive, socialne, festivalske in klubske dejavnosti. V Škucu so se formalno organizirala tudi prelomna družbena gibanja, delujoča v 80. letih.

Leta 2012 se, kot pravijo, soočajo z novimi izzivi: napovedanim in dejanskim krčenjem sofinanciranja kulturnih programov, ukinitvijo samostojnega ministrstva za kulturo in negotovo realnostjo ustvarjalk in ustvarjalcev.

"Vendar v Škucu vztrajamo kot dokaz, da ustvarjalnost, izvirnost, pogum in težnje po spremembah živijo ne glede na politične, ekonomske ali druge omejitve. Želimo dokazati, da kultura ostaja pomembno sredstvo upora in gonilo družbenih sprememb," sporočajo ob obletnici.

Ob tej priložnosti so pripravili tudi knjižico razglednic, ki prinaša 40 foto utrinkov iz bogatega delovanja Škuca v vseh teh letih.