Svet zavoda je z delom ekipe pod vodstvom generalne direktorice Suzane Žilič Fišer in programskega direktorja Mitje Čandra zadovoljen, zato je na današnji seji v Mariboru soglasno potrdil letno poročilo zavoda.

Kljub težavam dosegli vse cilje

Predsednik sveta zavoda Rudolf Moge je v izjavi za medije po seji izpostavil, da se je zavod Maribor 2012 v lanskem letu šele dodobra konstituiral, pri tem pa se je soočal s številnimi "nevšečnostmi", kot so kadrovske menjave ter nejasnosti glede infrastrukture in financ. "Zavod je bil večkrat v različnih finančnih škarjah, a je kljub temu dosegel skoraj vse cilje, ki so bili načrtovani za leto 2011," je izpostavil.

Cilji niso bili uresničeni le na področju zagotavljanja ustreznih prostorskih pogojev za izvedbo projektov EPK, na ravni koprodukcijskih projektov so bila pogajanja otežena predvsem zaradi nejasne likvidnostne situacije, od mariborske občine pa niso prejeli vseh obljubljenih finančnih sredstev. A sam zavod na te zadeve po besedah Mogeta ni imel vpliva, zato si kljub tem pomanjkljivostim zasluži pozitivno oceno.

Mariborska občina ni poravnala dolgov

Čeprav mariborska občina ni poravnala dolga v višini 1,3 milijona evrov, finančno poročilo zavoda ne kaže minusa, saj so izpad teh sredstev pokrili s sredstvi iz nagrade Meline Mercouri, ki so jih maja lani prejeli od Evropske komisije in so jih sprva nameravali potrošiti šele v letošnjem letu. Moge ob tem opozarja, da je občinski dolg kljub temu treba poravnati, saj se sicer ne bo izšel račun za letos.

V letu 2011 je bilo izvedenih 140 projektov EPK, skupni odhodki pa so znašali nekaj več kot sedem milijonov evrov. Zadovoljna je tudi Žilič Fišerjeva, ki je danes izpostavila, da so v slabem letu dni morali nadoknaditi triletno zamudo pri odločanju na ravni države in lokalne skupnosti, kako izvesti ta projekt. Rezultati dobrega dela so po njenih trditvah že vidni, saj mesto Maribor v letošnjem letu beleži 40-odstoten porast obiska v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Preveč zaposlenih?

V javnosti se je lani veliko polemiziralo glede domnevno prevelikega števila zaposlenih v zavodu, a svet zavoda po besedah Mogeta ni takšnega mnenja. Kot je dejal, je število zaposlenih glede na količino in zahtevnost dela celo premajhno. "Zavod je začel delati iz nič in je moral vse postaviti na noge," je pojasnil.