Že izbira voditelja ne obeta revolucionarnosti in nepredvidljivosti, kakšno si privošči Združenje tujih dopisnikov Hollywooda z Rickyjem Gervaisom, katerega glavna zabava je razmetavanje žaljivk na britanski način, kar pa je za "ameriške" oskarje malce preveč. Tudi razvpiti Sacha Baron Cohen ne sme priti na podelitev oblečen v diktatorja kot je v svojem filmu "The Dictator" (Diktator), ki na velika platna pride 11. maja. Cohen je povabljen zaradi vloge v filmu Hugo, ki ima največ, kar 11 nominacij.

Hugo režiserja Martina Scorseseja prednjači z nominacijami v tehničnih kategorijah, kot je na primer montaža. Njegov glavni konkurent za najbolj odmevne oskarje je črno-beli film "The Artist", za katerega kritiki ocenjujejo, da bo najverjetneje pobral nagrado za najboljši film v minulem letu. Glasovnice so že oddane in skrbno varovane, čeprav nekaj razburjenja povzroča raziskava časnika Los Angeles Times o spolni, rasni in starostni sestavi 5765 članov akademije z volilno pravico.

Člani akademije so večinoma igralci in med njimi je 94 odstotkov belcev ter 77 odstotkov moških. Center ameriškega liberalizma, kjer demokratski kandidati črpajo svoj denar za politične kampanje, je tako bolj podoben poslanski skupini kongresnih republikancev. Predsednik akademije Tom Sherak je po objavi raziskave zagotovil, da se zelo trudijo za večjo raznolikost svojih vrst.

Kljub pobeljeni podobi Akademije pa se letos obeta zgodovinski trenutek za temnopolte filmarje, saj se lahko zgodi, da bosta prvič v zgodovini oskarja za glavno in stransko žensko vlogo pobrali temnopolti igralki v filmu Služkinje, ki pripoveduje zgodbo o temnopoltih služkinjah v Ameriki v 60. letih minulega stoletja.

Viola Davis bo morala za oskarja za glavno vlogo prej ugnati Meryl Streep (Železna Lady), ki se lahko pohvali že z dvema oskarjema in 17 nominacijami, pa tudi Michelle Williams za vlogo v filmu "My Week With Marilyn" (Moj teden z Marilyn), Glen Close za vlogo v filmu Albert Nobbs ter Rooney Mara za vlogo v filmu Dekle z zmajskim tatujem. Oskar za stransko vlogo pa se obeta Octaviji Spencer (Služkinje), ki ji je morda najhujša konkurenca Berenice Bejo ("The Artist").

Poleg filma "The Artist", ki ima skupaj deset nominacij, in Huga so v kategoriji oskarjev za najboljši film leta še Polnoč v Parizu, Zmagovalec, Drevo življenja, Potomci, Grivasti vojak, Služkinje ter Izredno glasno in neverjetno blizu. Glavni boj med režiserji naj bi potekal med Michelom Hazanaviciusom, ki je nominiran tudi za scenarij, Martinom Scorsesejem (Hugo) in Alexandrom Payneom (Potomci).

V kategoriji glavnih moških vlog tekmujejo Jean Dujardin za vlogo v filmu "The Artist", George Clooney za vlogo v Potomcih, Gary Oldman za vlogo v filmu Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun, Brad Pitt za vlogo v Zmagovalcu ter Demian Bichir za vlogo v filmu "A Better Life" (Boljše življenje). Po napovedih pa naj bi oskar za stransko moško vlogo pripadel 82-letnemu Christopherju Plummerju (Začetniki), čeprav naj bi mu dihal za vrat Max Von Sydow (Izredno glasno in neverjetno blizu), dobre ocene dobiva Nick Nolte (Bojevnik), v konkurenci pa sta še Jonah Hill (Zmagovalec) in Kenneth Branagh ("My Week With Marilyn").

Oskar za tujejezični film naj bi v skladu z napovedmi in pričakovanji pripadel dobitniku zlatega globusa, iranskemu filmu Nader in Simin se ločujeta, na nagrado upajo še belgijski "Bullhead" (Butec), kanadski "Monsieur Lazar" (Gospod Lazar), izraelski "Footnote" (Opomba) in poljski "In Darkness" (V temo).

Med 24 kategorijami za nagrade oskar so med drugim še animirani film, kjer se napoveduje zmaga absurdnemu westernu "Rango". Zgodba o ameriškem srednješolskem nogometnem moštvu (Neporaženi) pa ima največ obetov za zmago v kategoriji dokumentarnih filmov.

Nagrade bodo letos podeljevali nekdanji in sedanji oskarjevci in druge znane osebnosti. Med njimi so Michael Douglas, Halle Berry, Tom Cruise, Penelope Cruz, Cameron Diaz, Tina Fey, Tom Hanks, Angelina Jolie, Milla Jovovich, Jennifer Lopez, Melissa McCarthy, Chris Rock, Maya Rudolph, Ben Stiller in Emma Stone. Prvič od leta 2000 pa bo podelitev potekala v Hollywood & Highland centru. Gre seveda za isto dvorano kot v preteklih letih, ki pa ne nosi več imena legendarnega fotografskega podjetja Kodak, ki je v stečaju.