Christo namerava v sklopu omenjenega projekta osem odsekov reke Arkansas v dolžini 67,6 kilometra pokriti s srebrno svetlikajoče se prosojno tkanino. Uporabiti namerava skoraj deset kilometrov tkanine.

Po prvotnih načrtih naj bi projekt izpeljali do avgusta 2014 med mestoma Salida in Canon City v ameriški zvezni državi Kolorado, vendar pa se je po številnih spremembah urnika tekom nastajanja projekta umetnik odločil, da njegovo dokončanje prestavi na avgust 2015. Za izpeljavo projekta bosta namreč potrebni dve leti, konstrukcijska faza pa naj bi se začela poleti leta 2013.

"Christo se zaveda, da bo s to novico verjetno razočaral lokalno prebivalstvo in na tisoče ljubiteljev umetnosti pa vsem svetu, ki so se že veselili projekta Preko reke," besede umetnika povzema izjava za javnost. "Vendar pa bo ta sprememba pripomogla k temu, da bo javnost še bolje seznanjena s projektom, izboljšan pa bo tudi sam načrt instalacije," je dodal umetnik.

Dovoljenje za izvedbo projekta je Christu novembra lani izdal Urad za upravljanje z javnimi površinami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz zraka bodo kosi tkanine, ki bodo obešeni od dva do osem metrov nad reko, dajali vtis valovanja morja, je v Bolgariji rojeni umetnik novembra v Nacionalni umetnostni galeriji v Washingtonu povedal za AFP.

To bo struktura z veliko pregibi, ki pa ne bodo vedno potekali horizontalno, saj je lahko rečni breg na eni strani višji kot na drugi, je še povedal. Po dveh tednih bodo instalacijo odstranili in vse sestavne dele reciklirali.

Christo je projekt Preko reke začel snovati leta 1992 skupaj s soprogo in sodelavko Jeanne-Claude, ki je umrla leta 2009. Par je skupaj izpeljal 22 projektov "oblačenja", med drugim sta v tkanino odela pariški most Pont-Neuf in poslopje Reichstaga v Berlinu.

Stroške projekta Preko reke bo v celoti pokril Christo sam, na prodaj pa je dal pripravljaljne risbe za omenjeni projekt.

Sicer pa umetnik trenutno dela še na enem projektu. V Združenih arabskih emiratih načrtuje postavitev mastabe, pri čemer bo uporabil več kot 400.000 naftnih sodčkov.