Razstava po besedah direktorice muzeja Claudie Dillmann ne bo pripovedovala o življenju in delu velikega komedijanta, ampak želijo na njej pokazati, kako je edinstveni lik potepuha vstopil v vsakdanjo kulturo in ločeno od filma zaživel lastno življenje.

Po njenih besedah je osupljivo, kako pogosto lahko danes srečamo omenjeni lik, denimo v reklamah, in kako malo atributov ta potrebuje, da ga prepoznamo. Tipičen klobuk, brki, palica in drobencljanje v prevelikih čevljih so postali že mednarodno prepoznaven piktogram.

Tako bo na razstavi med drugim mogoče videti kavne skodelice in stojala za mehko kuhana jajca s podobo znamenitega potepuha, pa tudi marionetne lutke in manjše figurice iz porcelana, pločevine ali papirja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Eksponati so del zbirke frankfurtskega zbiratelja Wilhelma Staudingerja. Ta je svojo zbirko leta 2010 dal na posodo Nemškemu filmskemu inštitutu. Staudinger je predmete, povezane s Chaplinovo podobo, začel zbirati že v mladosti.

Kot je povedal pred odprtjem razstave, je njegovo zbirateljsko strast sprožil šok, ko je v nekem časniku zasledil, kako Chaplina, junaka njegovega otroštva, v ZDA napadajo, obrekujejo in za njim vohunijo. To se je močno dotaknilo njegovega čuta za pravičnost, ko pa bi se, kot je dejal, ljudje lahko tako veliko naučili od Chaplina: človečnosti, ljubezni, upanja, resnice in dostojanstva.