Protestniki so se po prižiganju svečk zbrali v pasaži CD, kjer so skupaj prebrali izjavo KOKS proti nameri ukinitve samostojnega ministrstva za kulturo. V izjavi so poudarili, da je bila kultura stoletja vir slovenskega obstoja in samozavesti, h kateri so se ljudje obračali v največjih nacionalnih stiskah, tudi danes in jutri pa ostaja enako pomembna kot ustvarjalka, varuhinja in izraz identitete naše skupnosti.

Z ukinitvijo ministrstva za kulturo bi se izneverili ustavni določbi o pomembnosti kulture za ohranitev slovenstva ter za oblikovanje in ohranjanje slovenske državnosti, so poudarili protestniki. Dodali so, da prvič v samostojni Sloveniji kultura izgublja lasten vladni resor, s tem pa se zabrisuje neposredna politična odgovornost nosilcev oblasti za to področje.

Turk, kandidat za superministra: Rešitve so v soncu, glavah in srcih ljudi

Kot je pojasnil predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer, se je odboru do današnjega dne pridružilo 26 organizacij, med njimi strokovna stanovska društva za kulturo, sindikat kulture in narave Slovenije - Glosa, Inštitut za narodnostna vprašanja in Liberalna akademija.

Podporo shodu so izrazili tudi pri gibanju Mi smo univerza, Delavsko-punkerski univerzi, na njihovi strani je študentski časopis Tribuna in društvo Asociacija, ki povezuje nevladne organizacije in samostojne ustvarjalce na področju kulture in umetnosti.

Društvo Asociacija je na ploščadi pred CD v znak protesta zažgalo kontrabas. Kot je pojasnil predsednik društva Jurij Krpan, so hoteli izpeljati bolj radikalno gesto od prižiganja svečk. "Ni dovolj instrumentov, ki bi bili dovolj veliki in bi dobro goreli. Za to dejanje je obstajal zelo pragmatičen razlog," je povedal Krpan.

Pisatelj Jože Snoj dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo

Krpan je prebral tudi manifest društva ob letošnjem kulturnem prazniku, v katerem poudarjajo, da se demokracija na volitvah ne konča, temveč začne. Demokratičen proces odločanja mora zato vključevati tudi ustvarjalce kulture. Kot je poudaril Krpan, v društvu zahtevajo, da ministrstvo ostane. Od novega ministrstva pričakujejo predvsem, naj v želji po spremembah te ustvarja skupaj z nevladnimi organizacijami in samostojnimi ustvarjalci.

Protesta v organizaciji KOKS, ki je bil ustanovljen pred tednom dni, so se udeležili letošnji nagrajenec Prešernovega sklada Andrej E. Skubic, profesorica in publicistka Manca Košir, filozof in umetnik Peter Mlakar, filmski režiser Karpo Godina, pisatelj Vlado Žabot, gledališki režiser Jernej Lorenci, nekdanji minister za kulturo Jožef Školč, nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, profesor na AGRFT Igor Koršič, direktor vladnega urada za verske skupnosti Aleš Gulič, pesnik Tomaž Šalamun in številni drugi ustvarjalci kulture.

Hvalica: Tokrat so nas za praznik celo obdarili, ukinili so ministrstvo za kulturo