Virant je spomnil, da je Primož Trubar 400 let pred samostojno slovensko državo vzpostavil temelje slovenskega knjižnega jezika in ga tako postavil od bok razvitim evropskim knjižnim in liturgičnim jezikom ter v svojih rojakih, ki jih je imenoval "lubi Slovenci", predramil zavest o skupni pripadnosti in identiteti.

Tri stoletja po Trubarju je po Virantovih besedah iz slovenskega naroda izšel še en velik pesnik in umetnik, France Prešeren. "V srcu je nosil veliko ljubezni, hrepenenja, pa tudi veliko bolečine in razočaranja nad življenjem," je dejal Virant.

"Slovenska kultura je bila od Trubarja preko Vodnika, Linharta, Prešerna in vseh drugih navdihnjenih in drznih velikih mož in žena nosilka slovenskega nacionalnega projekta," je poudaril Virant, ki je nekaj besed namenil še združenemu ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki prvič v samostojni Slovenji kulturi odvzema samostojen resor.

Hvalica: Tokrat so nas za praznik celo obdarili, ukinili so ministrstvo za kulturo

"V današnjih kriznih časih, ko na vseh koncih iščemo možnosti, kako privarčevati, moramo biti na področju kulture posebej pozorni in skrbni. Ne glede na različna mnenja, ki se krešejo glede tega, ali je obstoj samostojnega ministrstva za kulturo ključnega pomena za razvoj slovenske kulture ali ne. Mislim, da se vsi strinjamo, da varčevalni ukrepi, ki so seveda v času krize nujni, kulture ne smejo prizadeti," je povedal Virant.

Ob tej priložnosti je v preddverju velike dvorane DZ do četrtka na ogled tudi 20 fotografij Lipicancev Alenke Slavinec. Leto dni po odprtju razstave z naslovom Slovenija v nas ob 20-letnici samostojne države na slovenskem veleposlaništvu v Washingtonu Slavinčeva tako predstavlja svoj pogled na slovensko kulturno dediščino še v DZ.