Konzorcij na slovenski praznik kulture svoja vrata odpira ob 11. uri dopoldne, ko se prične tudi pester kulturni program. Najprej bo na vrsti polurni koncert za otroke "Sonce in sončice po vsem svetu" (od 11.00 do 11.30). Poezijo Toneta Pavčka, ki jo je uglasbil Tomaž Grom, je moč slišati na zgoščenki, ki je izšla v založbi Zavoda Sploh. V Konzorciju jo bodo prepevali Aria Bragalini, Devi Bragalini, Enej Grom, Nuka Grom, na raznih zvočilih pa jih bodo spremljali Andrej Fon, Samo Kutin in Tomaž Grom.

Čez opoldne bo skozi knjigarno odmeval recital otroških pesmi Toneta Pavčka (od 11.30 do 12.30). Nastopale bodo Katarina Čas, Miša Molk ter Katja Povše – gospodična Bazilika.

Za predstavitev zadnje Pavčkove pesniške zbirke Angeli si bodo v Konzorciju vzeli nekaj več časa (12.30–14.30). Tone Pavček je, preden se je poslovil, dokončal svojo zadnjo pesniško zbirko, v kateri je spregovoril o angelih, ki so, tako kot ljudje, sila različni, a skoraj vedno pripravljeni, da storijo kaj dobrega. O Angelih, ki so hvalnica življenju, je dejal: "Želim si, da bi bila lepa knjiga in da bi izšla na Prešernov dan." Avtorjeva želja se uresničuje, saj bomo knjigo na police knjigarn položili in jo predstavili prav 8. februarja. O knjigi Angeli in Tonetu Pavčku bodo spregovorili pesnikova hči Saša Pavček, ilustrator Danijel Demšar, urednik Andrej Ilc ter pesnik in novinar Peter Kolšek.

Sledi urica zabave, poimenovana Prešerno s Pavčkom (14.30–15.30). Pavčkovo poezijo bodo interpretirali Lara Jankovič, Aljaž Jovanović, Rok Vihar, Iva Kranjc in Jana Zupančič, na kitari jih bo spremljal Izidor Erazem Grafenauer.

Za zaključek s kulturo prežetega dne pa bodo Pavčkovi sodelavci, sodobniki in nadaljevalci urednikovanja spregovorili o njegovem delu pisatelja in urednika v Cankarjevi založbi, o čemer je moč veliko prebrati tudi v knjigi Hiša Cankarjeve zaveze. Med govorci bodo Andrej Blatnik, Zdravko Duša, Matjaž Kmecl, Ivan Minatti in Ciril Zlobec, pogovor pa bo vodila Majda Kne. In memoriam Tone Pavček od 15.30 do 17.00.