Arko se je ob pomoči ustanove Poti kulturne dediščine - Slovenija (PDK) v minulih tednih o skupnem sodelovanju pogovarjal z žirovniško občino in Zavodom za turizem in kulturo Žirovnica. Tako naj bi rešili tudi dolgoletni spor, ki izhaja iz uporabe poti mimo Arkove domačije kot javnega dostopa do cerkve sv. Marka. Zaradi uporabe te poti je velikokrat prišlo do konfliktov med Arkom in obiskovalci.

Ob posredovanju ustanove PDK so vsi vpleteni skušali najti skupen jezik. Tako so se dogovorili tudi, da bosta Arko in omenjena ustanova sodelovala v sklopu prireditev ob kulturnem prazniku. Pripravili so program Dobrodošli pr' Ribč, ki pa so ga danes odpovedali, saj je Arko konec minulega tedna z jeseniškega sodišča dobil poziv na obravnavo v zvezi s tožbo, v kateri občina zahteva 10.000 evrov zaradi "prepovedi vznemirjanja lastninske pravice".

Predsednik odbora za projekt Ribčevina pri ustanovi PKD Slavko Mežek je prepričan, da je žirovniški župan s tožbo "ponovno vzpostavil takšne razmere in tako nesprejemljiv okvir odnosov z Ribčevino, da se z njim do nadaljnjega ne želimo pojavljati v t.i. skupnih prizadevanjih za ureditev razmer na Ribčevini, kaj šele skupno proslavljati kulturni praznik". Zato so se z Arkom odločili, da bodo program v skrajšani obliki namesto v Vrbi predstavljali v kranjski Narodni čitalnici.

Župan Leopold Pogačar na drugi strani pojasnjuje, da so tožbo vložili že pred dvema letoma, ko je Arko fizično zaprl javno pot. "To smo bili dolžni storiti za zaščito javnega interesa in dostopa tako za domačine kot za obiskovalce Vrbe," je prepričan Pogačar, ki je ob tem poudaril, da ni v njegovi moči, da bi vplival na to, kdaj sodišče vabi na določena opravila. Tako se je okrajno sodišče na Jesenicah odločilo, da narok za poravnavo oziroma za glavno obravnavo v tej zadevi skliče za 22. februar.

Pogačar meni, da je Mežek sklic glavne obravnave verjetno izrabil le za izgovor, da v Vrbi ne bodo izvedli svojega programa. Medtem je Pogačar prejel tudi pismo Katarine Kham, ki je edina dedinja po svojem pokojnem očetu Milanu Khamu - ustanovitelju Emona filma, ki je posnelo dokumentarni film O, Vrba iz leta 1940. Ta film je nameravala ustanova PKD v Vrbi prikazovati na kulturni praznik, vendar kot je poudarila Khamova za to sploh nima ustreznih avtorskih pravic.

Mežek pa je zagotovil, da jim je dovoljenje za predvajanje izdal Filmski arhiv RS, ki jim je priskrbel tudi DVD kopijo filma. Tako bo film na ogled 8. februarja v Kranju.