Cerkvica svetega Marka je skupaj z rojstno hišo Franceta Prešerna in vaško lipo kulturni spomenik državnega pomena, do katere mora biti zagotovljen javni dostop. Obstoječa javna pot, ki je v občinski lasti in vodi do cerkve ter jo uporabljajo tudi vaščani za dostop do svojih kmetijskih zemljišč, gre mimo hiše Janeza Arka, ki je večkrat v sporu z obiskovalci.

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica, ki na ogled kulturne dediščine v Vrbi vodi organizirane skupine, večinoma šolske otroke, mora zato za spremstvo najemati varnostnike. S sredinim dogovorom pa naj bi se konfliktnim situacijam z Arkom v večji meri izognili, saj so lastniki bližnjih zemljišč namreč pristali na to, da se vsaj vodene skupine obiskovalcev do cerkve sprehodijo po njihovi pešpoti.

Vendar je to začasna rešitev, saj pešpot ne more nadomestiti javne ceste, po kateri se s kmetijsko mehanizacijo do svojih parcel vozijo tudi domačini. Zato so se na sredinem sestanku pogovarjali tudi o možnosti trajnejše rešitve. "Da bi zmanjšali možnost konfliktnih situacij še vedno razmišljamo, da bi zgradili drugo javno pot do cerkvice," je danes za STA povedal žirovniški župan Leopold Pogačar.

Pojasnil je, da so leta 2009 že predlagali prestavitev javne ceste, vendar je takrat zavod za varstvo kulturne dediščine izdal negativno mnenje. V sredo pa so se s predstavniki ministrstva za kulturo dogovorili, da bodo marca skupaj s predstavniki zavoda opravili terenski ogled v Vrbi ter našli možne trase. Do takrat pa pot mimo Arkovih ostaja javna.

Pogačar je sicer podvomil, da je prestavitev poti sploh potrebna, saj se je Arko prijavil na občinski razpis za subvencijo na področju kmetijstva in dopolnilnih dejavnosti. V razpisu, ki se je iztekel ta teden, se poteguje za sofinanciranje programov Prešernov rod na Ribčevini in Od pluga do potice, pri čemer bi predstavljal tradicionalne hišne dejavnosti, kmečko orodje in običaje, v opuščenem hlevu pa avtohtone slovenske živali.

"Pozdravljam to prijavo na razpis, kajti očitno si Arko in njegova partnerica res želita na tej kmetiji nekaj ponuditi. Vendar me stvar malo bega. Na eni strani imamo dolgoleten spor, ker so Arka motili ljudje in obiski, ki so hodili mimo hiše, po drugi strani pa očitno na stežaj odpira vrata svoje kmetije, na kateri trenutno nima živali in ne obdeluje zemlje," je dejal Pogačar.

Arko bo sicer skupaj z odborom za Ribčevino pri fundaciji Poti kulturne dediščine - Slovenija letos sodeloval v sklopu prireditev ob kulturnem prazniku 8. februarja. Predsednik fundacije Slavko Mežek pravi, da bodo obiskovalcem Vrbe v programu Dobrodošli pr' Ribč' ponudili gostoljubje in praznične vsebine, vrteli pa bodo tudi film O, Vrba iz leta 1940.

Pred Prešernovo rojstno hišo bo sicer v sredo, na obletnico pesnikove smrti, v organizaciji občine, kulturnega društva in zavoda za kulturo ob 13. uri osrednja proslava, na kateri bo slavnostni govornik predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič. Potekali bodo vodeni pohodi po osemkilometrski poti kulturne dediščine, obiskovalci pa se bodo v Vrbo peš podali tudi iz drugih gorenjskih krajev.