V četrtek, 2. februarja, pa bodo NSK državljani, ameriški udeleženci prvega kongresa NSK državljanov, ki je potekal leta 2010 v Berlinu, predstavili omenjeni kongres in knjigo o njem. Pogovor z njimi bo vodila kustosinja v MoMA Ana Janevski.

Istega dne bo v filmski dvorani še projekcija videa "Conclusive plenary session of the First NSK Citizen's Congress held in Berlin, October 2010" skupine Irwin, je v imenu skupine sporočil njen član Miran Mohar.

Državo NSK so leta 1992 ustanovile skupine umetniškega kolektiva Neue Slowenische Kunst (NSK). Tega so sestavljale skupine Laibach, Irwin, Noordung, Novi kolektivizem in Oddelek za čisto in praktično filozofijo. Skupina Irwin, v kateri delujejo Dušan Mandič, Miran Mohar, Andrej Savski, Roman Uranjek in Borut Vogelnik, deluje od leta 1983.

Kolektiv NSK je bil ustanovljen v Ljubljani leta 1984, ko je takratna socialistična Jugoslavija začela razpadati. Do konca desetletja so si skupine v okviru NSK pridobile ugled po Evropi, ZDA in na Japonskem. Kolektiv je komentiral številne politične procese zadnjih dveh desetletij.

Država NSK je zasnovana kot utopična tvorba, ki nima fizičnega ozemlja in se ne istoveti z nobeno obstoječo nacionalno državo. Kot pravijo pri NSK, je država inherentno transnacionalna. Potni list izda vsakomur, ki je pripravljen sprejeti njena ustanovitvena načela, državljanstvo pa je dostopno vsem, ne glede na narodnostni, spolni, verski ali kak drug status. Danes ima več tisoč državljanov po številnih državah in na vseh celinah.