Omenjeni konglomerat po mnenju akademikov iz razreda za umetnosti Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) ne bo zagotavljal nobene preglednosti v delovanju ministrskega resorja, kaj šele da bi bila jasna njegov vpliv in odgovornost za ta področja. "Z ničemer ne bo zagotovljena, ampak kvečjemu zamegljena, transparentnost v oblastniškem odločanju," je v imenu razreda umetnosti SAZU zapisal akademik Niko Grafenauer.

V odzivu je Grafenauer opozoril na kompleksnost kulture, na njeno pomensko izmuzljivost ter hkrati "aksiomsko nadležnost besede kultura, ki je zmerom šla na živce vsem tistim oblastnikom, ki so jo hoteli spremeniti v ideološki kult in jo tako podrediti političnemu enoumju in svoji volji do moči". Paradigmatski izraz takšnega negativističnega gledanja na kulturo kot nosilko tvorne različnosti v duhovnem ozračju nekega družbenega prostora in dogajanja v njem je, tako Grafenauer, Goebbelsov stavek: "Ko slišim za kulturo, primem za pištolo". To se je po Grafenauerjevih besedah v povojnem času dogajalo tudi na Slovenskem. Vendar pa se je kultura kljub vsemu ohranila kot bistveni formativ slovenstva, "kot ontološka entiteta".

Grafenauer je spomnil na Slovenski nacionalni kulturni program, ki ga je skupaj s sodelavci akademiki leta 2000 napisal tedanji minister za kulturo Rudi Šeligo. V njem med drugim piše, da so "v našo kulturo že vgrajene vse tiste prvine, ki jih poudarjajo vse moderne evropske kulturne politike: svoboda izražanja in ustvarjanja, kulturni pluralizem, razviti sistem varovanja lastne identitete in kulturne dediščine", navaja Grafenauer.

"Tako kultura je in mora ostati vrednostno središče slovenske narodne in nacionalne skupnosti, identifikacijska in konstitutivna točka, okoli katere se zbira vse, kar v najširšem duhovnem in materialnem smislu počnemo, vemo o samem sebi ali mislimo, da vemo, torej kot prostor samozavedanja, samoizražanja, kritičnega mišljenja, tudi seveda kritične avtorefleksije, še zlasti pa vizij in načrtovanja prihodnosti," dodaja.

Kultura je, kot piše Grafenauer, izredno pomembna formativna sestavina, v kateri se na najbolj živ in razviden način izraža stanje duha tudi v slovenski družbi. Obenem gre, tako Grafenauer, za "zelo občutljivo, spremenljivo, razčlenjeno eksistencialno podstat, v kateri se udejanja habitus slovenstva kot moderne evropske nacije. To pa je v neposredni zvezi tudi z odnosom družbe in njene izvršne oblasti do kulture, se pravi do vseh fenomenov, ki jo sestavljajo bodisi kot dediščino in zgodovinsko izročilo, bodisi kot tvorno kreativno energijo v sodobnem času".

Glede potencialnega ministra pa Grafenauer razmišlja, da se bo "morda kljub vsemu le našel kdo med športnimi duhovi, ki bo spričo sedanjega stanja duha na Slovenskem ob besedi kultura pripravljen zgrabiti za pištolo in tako izobraževanje, znanost, kulturo in šport pognati v tek. Cilj pa bo na olimpijadi slovenske domiselnosti in bistrega duha".