Predstava je nastala na osnovi besedila Zdenka Kodriča, ki pripoveduje zgodbo o paru, ki vabi goste na poroko. Vanjo posežejo tudi tradicionalni ptujski pustni liki in glasbeni vložki, zato ima predstava po navedbah ustvarjalcev ne le folklorno ampak tudi visoko umetniško vrednost. "V drami se prepletata dva principa. Prvi je dramski z zgodbo med dvema igralcema, drugi pa glasbeni z glasbo v živo in vrhunskimi glasbeniki. V njej je kar nekaj potencialnih hitov," je na današnji novinarski konferenci na Ptuju povedal režiser Latin.

"Hkrati vsebuje etnografsko izročilo v sodobni preobleki," je dodal producent Mladen Delin. Po njegovih besedah so k sodelovanju povabili številne pomembne umetnike s Ptuja in okolice, hkrati pa vključili še vrsto drugih vrhunskih slovenskih ustvarjalcev. Glasbo je v sodelovanju z Janezom Dovčem pripravil Gregor Stremecki, znan po pesmih, ki jih je napisal za svojo ženo Majo Pihler - Bilbi, ki prav tako nastopa v Kurentovi svatbi kot solistka. Med več kot 80 nastopajočimi na odru bodo še Tinkara Kovač, Boštjan Gombač, Katice, Metod Banko in Aphra Tesla.

Glavni vlogi so zaupali Nini Ivanišin in Vojku Belšaku, po besedah katerega je predstava edinstvena, ker "združuje to, kar se ponavadi ne zlije tako dobro". "Imamo etnomaterial, ki se ga tradicionalno predstavlja zelo folklorno, tukaj pa je zapakiran z različnimi zmesmi, kot so spektakel, dobra glasba, tudi performans," je pojasnil.

Predstava bo premierno izvedena 10. februarja ob 19.30 v prireditvenem prostoru Osnovne šole Ljudski vrt na Ptuju, namenjena pa je okoli 600 povabljenim gostom. Ponovitev za širšo javnost bo dva dni kasneje, po besedah Delina pa bi s predstavo radi gostovali tudi drugod po Sloveniji. Ne skrivamo našega cilja, da bi s predstavo prišli v Cankarjev dom, je napovedal Delin.

Kurentova svatba je tudi uvod v Festival umetnosti in dediščine, ki je eden od temeljnih točk ptujskega programa EPK in v katerega je vključeno tudi tradicionalno kurentovanje. V treh tednih se bo na Ptuju zvrstilo okoli 150 različnih prireditev.