Kot je na današnji novinarski konferenci povedal ravnatelj novomeške Glasbene šole Marjana Kozine Matija Slak, so v navedenem znesku upoštevani tudi stroški priprav na slavnostni koncert, ki ga bo novomeški stočlanski orkester pod vodstvom dirigenta Sandija Franka začel z Uverturo ameriškega skladatelja Aarona Coplanda.

Tej bo sledila po njegovi oceni zelo zahtevna izvedba prvega stavka Beethovnovega Trojnega koncerta za klavirski trio in orkester s solistkami, pianistko Ano Čop, violinistko Manjo Slak in violončelistko Zalo Vidic, nadaljevali pa bodo z Jazz suito Dmitrija Šostakoviča in dvema filmskima temama ameriškega skladatelja filmske glasbe Johna Williamsa.

Ker se želi orkester približati okusu širšega občinstva, bodo koncert zaključili s poklonom lani umrlemu harmonikarju in dolenjskemu rojaku Lojzetu Slaku. Premierno bodo izvedli tri njegove skladbe - Ne prižigaj luči, Krka sanjava in V dolini tihi - v priredbi Janija Goloba, je še povedal Slak.

Novomeški simfonični orkester so ustanovili leta 1989, v njem pa deluje 18 profesorjev omenjene glasbene šole in njeni sedanji ter nekdanji učenci ali dijaki. Vrsto let sodeluje s številnimi poklicnimi solisti, zlasti pevci, njegovo delovanje pa je bilo deležno priznanj občinstva in strokovne javnosti doma in na tujem.