"Celotnega programa še ni, saj za predvajanje nekaterih filmov še potekajo pogajanja. Morda bomo imeli tudi kakšen dokumentarec slovenskih avtorjev", je za STA dejala predstavnica za stike z javnostmi ZagrebDoxa Ivana Sansević. Dodala je, da bo celoten program objavljen čez dva ali tri tedne. V tekmi za nagrade bo sicer 30 filmov v mednarodni in 20 v regionalni konkurenci.

Direktor festivala Nenad Puhovski je med drugim izpostavil nizozemsko intimno dramo, ki je bila posneta z mobilnim telefonom Ljudje, ki bi lahko bil, morda pa tudi sem Borisa Gerretsa, dokumentarno risanko o Iranu Zeleni val Alija Samadija Ahadija ter angažirani mehiški film Mesto moje malo Tatiane Huezo, ki pripoveduje o grozotah vojne.

V program je uvrščen tudi z oskarjem nagrajeni film Nismo več tujci Kirka Simona, ki pripoveduje o šoli v Izraelu, v kateri so učenci iz različnih držav. Na ZagrebDoxu bodo prikazani filmi za vse okuse in generacije, z njimi pa želijo predvsem gledalce spodbuditi k razmisleku, pogovoru in razpravi, je poudaril Puhovski.

V programu Kontroverzni Dox bosta med drugim prikazana filma Izpovedi ekoterorista Jaya Browna o aktivistih, ki živijo na ladji in se bojujejo proti lovu na kite in tjulenje, pozornost pa bo vsekakor pritegnil tudi film Tuđman in Milošević - dogovorjena vojna? Slađane Zarić.

Spremljevalni program bo ponudil retrospektivo baltiških dokumentarcev in Danske filmske šole. Avtorski večer bo posvečen dokumentarcem hrvaškega režiserja Tomislava Radića, poznanega tudi po celovečercih, narejenih v stilu dokumentarcev.

Projekcije bodo potekale v petih dvoranah kina Movieplex v središču Zagreba. Lani je ZagrebDox obiskalo 22.000 ljubiteljev dokumentarnega filma.