"Ne govorim o vojni med moškimi in ženskami, temveč o njihovem medsebojnem bojevanju. Ne verjamem, da se je kaj spremenilo od časov Pierrea Choderlosa de Laclosa. Globoka čustva so pogosto nasilna, čustva pa po mojem mnenju ostajajo bolj ali manj enaka," je nedavno dejal Malkovich v pogovoru o predstavi, ki jo postavlja v Gledališču Atelier (Theatre de l'Atelier).

Predstava bo nastala po priredbi britanskega dramatika Christopherja Hamptona, v francoščino pa jo bo prevedla Fanette Barraya. Malkovichevo odrsko postavitev romana bo zaznamoval minimalizem, kar bo čisto nasprotje dovršenemu blišču hollywoodskega filma.

Igralce, ki bodo nastopili v predstavi, so izbrali med 300 nadobudnimi mladimi, prijavljenimi na avdicijo. Nastopajoči bodo oblečeni v stilu 18. stoletja, a bodo med seboj komunicirali s pomočjo mobilnih telefonov. "Gre zgolj za metodo," je dejal Malkovich.

V igri je Malkovich ohranil ključno napetost med vikontom Valmontom in markizo du Merteuil, ki sta sprva ljubimca, nato pa tekmeca. Malkovich je v filmu iz leta 1988 odigral vlogo Valmonta, markizo pa je upodobila Glenn Close.