Stripovsko obdelana zgodba je nastala po resničnih dogodkih. Navdih zanjo je ena največjih novinarskih zgodb v Kanadi leta 2008, ki se je razvila potem, ko so kanadski policisti v bliskoviti akciji v Kolesarski kliniki priseljenca Igorja Kenka in drugih njegovih skladiščih v Torontu našli skoraj 3000 ukradenih koles.

Grafični roman je sestavljen iz več kot 30 ur še nikoli prikazanih osebnih posnetkov, narejenih v letu pred njegovo aretacijo. "Kenk je delo, ki da bralcu misliti, in je hkrati presenetljivo zabaven portret markantnega prebivalca soseščine in mesta v toku sprememb, ki sta na udaru sil preobrazbe v srednjem razredu ter rastoče globalne okoljske in ekonomske krize," so zapisali na Cankarjevi založbi.

Igor Kenk se je rodil aprila 1959 v Mariboru, leta 1988 pa se je preselil v Kanado, kjer se je (uradno) ukvarjal s popravilom koles. Leta 2009 ga je sodišče zaradi tatvin in preprodaje drog obsodilo na 30 mesecev zapora, ki jih je že odslužil.

Spletna enciklopedija Wikipedia ga označuje kot "najbolj zloglasnega in prizadevnega kolesarskega tatu v Kanadi". Bil naj bi tako spreten, da je nekaterim celo večkrat prodal nazaj njihova lastna kolesa. "Po drugi strani pa je Kenk tudi neke vrste priljubljeni junak, zloglasen urbani lik, ki je pogosto pomagal ljudem najti njihova ukradena kolesa in je s svojimi podvigi prinesel nekaj barve v to sivo mesto," pa so zapisali v kanadskem časniku Globe and Mail.

Novinarski strip je pripravil Alex Jansen v sodelovanju z režiserjem Jasonom Gilmoreom, piscem Richardom Poplakom in ilustratorjem Nickom Marinkovichem. Leta 2010 je izšel pri kanadski založbi Pop Sandbox. Za prevod v slovenski jezik sta poskrbela Igor Harb in Mojca Planinc.