Dragoceno najdbo je v Karnaku v bližini Luksorja naključno odkrila skupina švicarskih arheologov z univerze Basel na čelu z Eleno Pauline-Grothe in Susanne Bickel, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na egiptovske medije.

Nehmes Bastet, kot piše na leseni nagrobni plošči, je bila pevka vrhovnega božanstva Amon Raja za časa 22. dinastije, sicer pa naj bi bila hči visokega svečenika, je povedal Ibrahim. Po njegovih besedah je najdba pomembna, saj dokazuje, da so v Dolini kraljev pokopavali tudi navadne ljudi in duhovnike omenjene dinastije.

Sarkofag, v katerem so odkrili posmrtne ostanke pevke, je bil zelo dobro ohranjen, so povedali arheologi, ki domnevajo, da grobnica prvotno ni bila namenjena njej, pač pa so jo v njej shranili 400 let po nastanku grobnice. Arheologi sicer ne vedo, komu je bila grobnica dejansko namenjena, še poroča AFP.

Na podlagi predmetov, najdenih v grobnici, je mogoče sklepati, da je Nehmes Bastet prepevala v svetišču Karnak. V tem času so v Egiptu vladali libijski kralji, vendar so bili svečeniki, ki so vladali v Tebah, na območju današnjega Luksorja, neodvisni, njihova avtoriteta pa jim je omogočala, da so v kraljevi grobnici pokopavali člane svoje družine, poroča ameriška tiskovna agencija AP.