"Prebudili smo se v čudovit, sončen dan, ki smo ga vsi nestrpno, včasih s strahom, a vedno z upanjem pričakovali," je na današnji novinarski konferenci v Mariboru dejal Čander.

Po njegovih besedah so Maribor in partnerska mesta na EPK, ki se uradno prične z nocojšnjo slovesnostjo na mariborskem Trgu Leona Štuklja, dobro pripravljeni in javnosti ne bodo razočarali.

Kot je dejal, je EPK izjemno pomembna za razvoj tako Evrope kot Slovenije in sodelujočih mest, ki jih trenutno vse pretresa gospodarska in socialna kriza. "Kriza v Evropi ni le kriza evra ampak kriza evropskega duha. Prav kultura kot kreativnost, kot moč povezovanja in sodelovanja, je ena osnovnih preizkušenj in priložnosti današnje Evrope," je pojasnil.

Za Slovenijo je EPK po ocenah Čandra pomembna tudi kot priložnost, da kultura postane "relevantna družbena kategorija", za Maribor kot tipično postindustrijsko mesto, ki išče svojo identiteto, pa "za vzpostavitev pozitivne in kreativne atmosfere v prihodnjih letih".

Po besedah Žilič Fišerjeve ima Maribor velik potencial, ki ga bo v času EPK tudi pokazal. "Imamo velike in majhne zgodbe, ki smo jih povezali v mozaik," je dejala. Priznala je, da so se pri pripravi projekta soočali s številnimi težavami, a verjame, da so jih uspešno prebrodili. "Vse EPK imajo težave in to je najverjetneje tudi njihova edina skupna točka."

V uspeh projekta verjame tudi podžupan Mestne občine Maribor Janez Ujčič, ki se nadeja, da bo EPK v Maribor in partnerska mesta pripeljal milijon novih turistov. Ob tem je priznal, da investicijski načrti za EPK niso uresničeni. "A to ne pomeni, da ne bomo imeli Maksa, nove umetnostne galerije, nove knjižnice in urejenega nabrežja Drave," je poudaril.

Novinarjem - akreditiralo se je okoli 200 predstavnikov slovenskih in okoli 70 predstavnikov tujih medijev - so se danes predstavili glavni mariborski producenti, vključeni v program EPK. Ti si od projekta obetajo predvsem večji odmev v javnosti in medijih. Kasneje so se predstavili še vsi štirje programski sklopi projekta.