Glavni odgovorni za program EPK Mitja Čander si je pri nizanju dogodkov na koledar med glavnimi cilji zadal reanimacijo mesta in njegovega prebivalstva. Program EPK obsega 412 projektov v skupni vrednosti 16,5 milijona evrov, ki so razvrščeni v štiri programske sklope.

Terminal 12 zajema umetniške vrhunce, Ključi mesta posege v prostor s ciljem reanimacije mestnega središča, Urbane brazde okoljske in socialne projekte, Življenje na dotik pa dogajanje na spletu. Poleg tega so še projekti mariborske univerze, projekti za ljudi s posebnimi potrebami ter različni mednarodni projekti, kot so Kulturne ambasade, ki so svoja vrata odprle že ob začetku otvoritvenega konca tedna EPK v petek.

Komentar Gregorja Butale: In vednar se vrti

Dogajanje se nadaljuje danes z različnimi dogodki, od odprtja Hiše arhitekture in postavitve skulpture Dragice Čadež v na novo vzpostavljenem Parku skulptur Univerze v Mariboru do predstavitve Živih dvorišč in prižiga svetlobnih napisov v okviru projekta Severni sij ter svetlobnega mestnega obzidja. Uradna otvoritvena slovesnost bo ob 20. uri na Trgu Leona Štuklja, na katerem pričakujejo okoli 5000 ljudi, med njimi veliko tujih gostov.

V protokolarnem delu bodo zbrane nagovorili častni pokrovitelj EPK, predsednik republike Danilo Türk, evropska komisarka za kulturo Andrula Vasiliu, mariborski župan Franc Kangler in generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer. Sledil bo umetniški program z več kot 100 nastopajočimi, po laserskem šovu pa bo večer zaključil koncert novomeške skupine Dan D.