Tokratno kurentovanje, ki bo že 52. po vrsti, bo potekalo v znamenju Festivala dediščine in umetnosti (Art & Heritage Festival), zato so na Ptuju pripravili bogat etnografski program, ki ga predstavlja vsebinski sklop EtnoFest. Ta bo letos postregel tudi z novostjo, ki ptujsko kurentovanje uvršča na zemljevid največjih svetovnih etnografskih festivalov.

EtnoFest bo namreč na Ptuj pripeljal karnevalske in obredne maske z vsega sveta. Tako si bodo gledalci prav na dan otvoritve festivala lahko ogledali tradicionalne pustne like in maske 18 različnih narodov sveta, med njimi bodo tudi eksotični liki Karibov, Japonske in Brazilije. Kurentovanje 2012 bo na Ptuj predvidoma pripeljalo 20.000 udeležencev in nastopajočih iz 18 držav z vsega sveta in 200.000 obiskovalcev od blizu in daleč.

Kurentovanje 2012 se sicer uradno prične 11. februarja, že prej pa bo v mestu pestro dogajanje, ki naj bi navdušilo strokovnjake in ljubitelje etnografije. V okviru EtnoFesta si bo že 2. februarja mogoče ogledati tradicionalni kurentov skok, pa tudi razstavo na temo 1. medcelinskega EtnoFesta.

Strokovnjaki s področja etnografije, antropologije, kulturologije, sociologije in dediščinskega turizma se bodo zbrali 10. februarja na znanstvenem simpoziju z naslovom Srečanje kulturne dediščine na Ptuju. Poleg stalne zbirke pustnih mask na ptujskem območju, ki domuje na Ptujskem gradu, bodo v času kurentovanja v starem mestnem jedru vsak dan potekali prikazi tradicionalnih pustnih likov in mask, ti pa bodo sodelovali tudi na 52. Mednarodni pustni in karnevalski povorki.