Projekt Kulturnih ambasad, kakršnega druge EPK doslej niso poznale, naj bi skozi vse leto gostil umetniške dogodke, ki bodo predstavljali raznolikost in bogastvo evropskih in svetovnih kultur. "Zaenkrat imamo na seznamu 24 držav, s tem da se države še prijavljajo in jih bomo postopoma vključevali v program," je danes v Mariboru povedala pomočnica programskega direktorja EPK Nataša Kos. Najprej se bosta predstavili Finska in Estonija, ki sta lani gostili EPK. Prva se bo v petek zvečer v Vetrinjskem dvoru predstavila s filmsko projekcijo Gibljive slike, ki združuje utrinke iz EPK v Turkuju, ter razstavo stripov, s katero je finski strip v letu 2011 praznoval stoletnico obstoja. Na ogled bo tudi razstava nakita in tekstila - kombinacija tradicionalnega in sodobnega, ki so jo pripravili umetniki iz Finske, Estonije in Madžarske.

Finec Markku Haanpaa bo postavil razstavo skulptur z naslovom Vas, ki se, kot je pojasnil na današnji novinarski konferenci, ukvarja s človekovimi koreninami. Pet cirkusantov z Umetniške akademije v Turkuju bo izvedlo predstavo ognjene akrobatike Sirkus Sudenkuoppa. Na Glavnem trgu v Mariboru se bo predstavila Estonija, kjer je naziv EPK lani nosilo glavno mesto Tallinn. Tam bodo zagorele Ognjene skulpture, ki po besedah enega od sodelujočih umetnikov Henryja Timuska "odnašajo sporočila v nebesa". Prvi dan otvoritvenega vikenda bo poleg Kulturnih ambasad zaznamoval tudi scenski koncert Placebo ali Komu potok solz ne lije avtorice Karmine Šilec. Koncert navdihuje trpljenje Jezusove matere med križanjem sina, glasbeno izhodišče projekta pa je delo Stabat Mater Giovannija Battiste Pergolesija.

Na Gosposvetski 17 bodo odprli Ex-garažo, v kateri bo fundacija Sonda predstavila fotomuzej.si ter serijo majic Wallking Gallery. V Kinu Udarnik bo mariborska premiera filma Turneja režiserja Mathieuja Amalrica, celotno dogajanje v okviru EPK pa se bo ta dan zaključilo z elektronsko glasbo. Za slednjo bodo poskrbeli domače Društvo hedonističnih kreativcev ter finski dj Esko Routamaa z avantgardnim umetnikom Jimijem Tenorjem kot gostom. Uradno odprtje EPK bo v soboto s slovesnostjo na Trgu Leona Štuklja. Tam pričakujejo okoli 5000 ljudi, med njimi tudi veliko tujih gostov. Za dogodek se je akreditiralo že okoli 100 slovenskih in okoli 50 tujih novinarjev, a prijave še sprejemajo. Slovesnost bo v živo predvajala TV Slovenija, prav tako jo bo mogoče spremljati na zaslonu na mariborskem Trgu svobode.

Slovesnost bo režiral Matej Filipčič, ki si jo je zamislil kot "simbolno dobrodošlico umetnikom, Mariborčanom in EPK", pomembno vlogo pa bo v njej igrala svetloba. "Želim si, da bi kultura in umetnost, pa tudi EPK po vseh teh naporih in mučenju, nekako zasijale. Ta prostor, ne le Maribor in partnerska mesta ampak vsa Slovenija, potrebuje malce več svetlobe, ki bi osvetlila dejansko stvarnost in pregnala temne zadeve, ki se pletejo ves čas," je dejal danes za STA. V protokolarnem delu bodo zbrane nagovorili častni pokrovitelj EPK, predsednik republike Danilo Türk, evropska komisarka za kulturo Andrula Vasiliu, mariborski župan Franc Kangler in generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer. Sledil bo umetniški program z več kot 100 nastopajočimi, med katerimi bodo Sabina Cvilak, Tomi Meglič, Maja Keuc in Rok Golob. Voditelji bodo Tadej Toš, Polona Juh in Marko Mandić, vse skupaj pa naj bi stalo okoli 420.000 evrov.