V finalu je nastopila tudi Nika Zorjan, ki pa se ni uvrstila na februarsko EMO 2012. O najboljših so tako kot vedno odločali sodniki - Raay, Tina Marinšek, Jonas in Darja Švajger - pa tudi gledalci s telefonskim glasovanjem.

Pevke so zapele po dve pesmi, od katerih je bila prva tista, s katero so najbolj prepričale v seriji oddaj, druga pa je bila uspešnica z evrovizijskih odrov. Tekmovalke pa so premierno predstavile tudi himno Misije Evrovizije.

Oddajo je vodil Klemen Slakonja, za popestritev pa so poskrbeli lanska zmagovalka Eme Maja Keuc, raper Zlatko in plesna skupina Maestro.

V razvedrilnem programu Televizije Slovenija so se letos odločili, da bodo opustili "klasični izbor" slovenskega predstavnika za Eurosong. Zamislili so si nov koncept večmesečnega glasbenega šova Misija Evrovizija. Način izbora ni novost, saj velja za uveljavljeno prakso v Nemčiji, Azerbajdžanu, Veliki Britaniji, Franciji, na Švedskem, Hrvaškem in v Izraelu.

Letošnja EMA bo potekala zadnjo nedeljo v februarju, kjer se bodo za zmago potegovale današnje zmagovalke. Zanje bodo na RTV Slovenija naročili skladbe pri uveljavljenih avtorjih, objavljeno pa bo tudi vabilo domačim in tujim avtorjem za pripravo skladb. Izbor najboljših med njimi bo opravila posebna strokovna komisija. Vabilo avtorjem bo objavljeno po finalu oddaje Misija Evrovizija, so STA sporočili z RTV Slovenija.

Letošnji Eurosong bo 22., 24. in 26. maja gostilo glavno mesto Azerbajdžana Baku, in sicer zaradi lanske zmage Ella in Nikki s skladbo "Running Scared".