Kot so prepričani v Nemški turistični organizaciji (DZT), je obletnica izvrstna priložnost, da svojo tržno dejavnost v okviru turističnega projekta Nemčija - počitniška dežela povežejo z dolgoletno tradicijo klasične glasbe v Nemčiji. Zato bodo z jubilejem skušali Leipzig predstaviti kot glasbeno mesto, Nemčijo pa kot kulturno in glasbeno deželo.

Začetek obeleževanja bo po napovedih DZT naznanila slovesnost 20. marca v cerkvi sv. Tomaža, že dan prej pa bodo v Zgodovinskem muzeju mesta Leipzig odprli razstavo, na kateri si bodo obiskovalci lahko na 450 kvadratnih metrih ogledali zgodovino zbora. Z obletnico povezanih bo še nekaj razstav, že februarja pa bodo v kinematografih predvajali film o mladih pevcih.

Pevski zbor pri cerkvi sv. Tomaža velja za najstarejšo kulturno institucijo mesta Leipzig. Nastal je iz gojencev šole avguštinskega samostana, ki je pripadal k cerkvi. Učenci šole, ki je bila 300 let edina šola v mestu, so namreč v zameno za izobrazbo in prenočišče morali prepevati pri bogoslužju, obenem pa opravljati tudi mestne dolžnosti.

Zboru so svoja dela posvetili številni priznani komponisti, med njegovimi vodji pa je bil tudi Johann Sebastian Bach, ki je kar 27 let opravljal službo kantorja v cerkvi sv. Tomaža.

Danes so pevci omenjenega zbora poleg orkestra Gewandhaus najpomembnejši glasbeni ambasador Leipziga. Središče njegovega repertoarja predstavljajo Bachova vokalna dela, čeprav izvajajo skladbe iz vseh stilnih obdobij, od renesanse do sodobnosti. Svoj sloves utrjujejo s koncertnimi turnejami po vsem svetu, pa tudi s številnimi radijskimi in televizijskimi produkcijami ter zgoščenkami.