Bojan Adamič (1912-1995) je bil vsestranski glasbeni ustvarjalec, saj je pisal takorekoč vse glasbene zvrsti, od resne glasbe do šansonov, popevk ter glasbe za film in gledališče. Prispeval je tudi vrsto aranžmajev in priredb tako za pihalni in simfonični orkester kot tudi za jazzovske in zabavne ansamble. Manj pa je znan njegov fotografski opus, v katerem izstopajo posnetki pustnih mask in kurentov s Ptujskega polja. Projekt ob 100-letnici njegovega rojstva bo obudil Adamičevo glasbeno, filmsko in fotografsko udejstvovanje, obsegal bo razstavo njegovih notnih edicij, tonskih zapisov in dokumentov, načrtujejo pa tudi izdaje njegovih partitur in zgoščenk z njegovo glasbo.

Družina Bojana Adamiča je predlog projekta, s katerim bi počastili obletnico njegovega rojstva, pripravila že leta 2008. Namen je bil, da se v navedenem letu izvedejo simpozij ter različni glasbeni in fotografski dogodki, povezani z njegovim delom. Razmišljali so o različnih aktivnostih po Sloveniji in širše, s katerimi bi zaznamovali njegovo ustvarjalnost. Leta 2009 so projekt predstavili tudi na ministrstvu za kulturo ter povabili številne institucije, društva in posameznike k sodelovanju, je pojasnila koordinatorica projekta, njegova hči Alenka Adamič.

Ker je Zveza slovenskih godb v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti in Zvezo kulturnih društev Maribor razglasila letošnje leto za leto Bojana Adamiča v godbeništvu, so bile vse godbe povabljene, da na svojem nastopu v prvi polovici leta izvedejo vsaj eno njegovo skladbo. Tej t.i. Adamičevi pomladi bo oktobra v Univerzitetni knjižnici Maribor in dvorani Union v Mariboru sledil dan godbeništva, ki bo obsegal simpozij o Adamičevem življenju in delu, razstavo, koncertni nastop pihalnih orkestrov in slavnostni koncert, na katerem bosta igrala orkester Slovenske policije in Orkester Slovenske vojske. Slavnostni koncert, zamišljen kot promenadni koncert pihalnih godb, pripravljajo tudi v okviru prireditve Junij v Stari Ljubljani. V Ljubljani bosta Adamiču posvečena mednarodni večer šansonov La vie en Rose pod vodstvom Vite Mavrič in otvoritveni koncert Slovenski glasbenih dnevov, na katerem bosta nastopila tako Simfonični orkester kot Big band RTV Slovenija, za začetke katerega je v največji meri zaslužen prav Adamič.

Lutkovno gledališče Ljubljana bo že sredi januarja uprizorilo predstavo Žogica Marogica, za katero je napisal glasbo, predvidoma poleti in ponovno v jeseni pa je v načrtu izvedba njegovega muzikala Sneguljčica. Slovenska kinoteka bo septembra pripravila celomesečno retrospektivo filmov, za katere je napisal glasbo - podpisal je glasbo za več kot 200 slovenskih in tujih filmov. Kot uvodni dogodek v retrospektivo bodo 9. avgusta, prav na njegov rojstni dan, v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači organizirali posebno projekcijo pod zvezdami.

Njegovemu fotografskemu ustvarjanju bo posvečena razstava pustnih mask z naslovom Zven maske: fotografske mojstrovine Bojana Adamiča, ki bo od februarja na ogled v Galeriji Emporium v BTC Ljubljana ter nato od oktobra še v Univerzitetni knjižnici Maribor. Del njegove zapuščine bo predstavljen na razstavi v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani in nato še v Univerzitetni knjižnici Maribor, Društvo slovenskih skladateljev pa namerava ponovno izdati zgoščenko z njegovimi simfoničnimi deli ter notni zapis njegovih popevk. Predviden je tudi ponatis njegove monografije Zven maske: fotografske mojstrovine Bojana Adamiča.