Kot je za STA povedal predstavnik prirediteljev, tajnik prostovoljnega gasilskega društva Dolenja Stara vas Bojan Duh, v Šentjerneju na Štefanovo konje neprekinjeno blagoslavljajo že 153 let, posebnost njihove povorke pa je Štefanov prapor, ki ga na čelu povorke nosijo vse od slovenske osamosvojitve.

Število obiskovalcev današnje prireditve, ki so podobno kot nekateri konjeniki prišli z raznih koncev Slovenije in širše Dolenjske, je ocenil na več kot 3000, gre pa za najmnožičnejšo tovrstno prireditev v Sloveniji, je še dejal.

Po besedah šentjernejskega župana Franca Hudoklina, gre za ohranjanje lepe tradicije, z obiskom tokratnega Štefanovega v Dolenji Stari vasi pa so lahko zadovoljni, saj je glede na število obiskovalcev šlo za zgodovinski obisk, je opozoril.

Poleg petelina, cvička in konjskih dirk, ki jih šentjernejski konjeniški klub prireja 126 let, je konj eden izmed simbolov Šentjernejskega polja, tamkajšnji blagoslov konj ob Štefanovem pa je verjetno v Sloveniji med najstarejšimi, je dodal.

Odmevnost in posebnost prireditve potrjujejo obiskovalci in konjeniki, ki ob tem, da danes konje blagoslavljajo v skoraj vsaki vasi, pridejo z raznih koncev Slovenije, je Hudoklin še povedal za STA.

Prireditelja današnjega Štefanovega sta bila omenjeno gasilsko društvo in občina Šentjernej. Konjeniki so se najprej zbrali na hipodromu, od tam pa se je povorka s praporščakom na čelu skozi Šentjernej odpravila proti cerkvi sv. Frančiška Ksaverja, ki je bila sredi 18. stoletja v Dolenji Stari vasi sezidana na mestu nekdanje cerkve sv. Štefana.

Konje so danes blagoslavljali še v Gorenjih Sušicah pri Dolenjskih Toplicah, Semiču, Šentrupertu, Kapelah in še nekaterih krajih omenjenega območja ter širše Slovenije.