Evropska književna nagrada Madeleine Zepter, ki so jo letos podelili devetič po vrsti, pripada avtorju evropskega romana, ki je napisan v francoščini ali preveden v francoski jezik. Nagrado je Brini Svit vročila Madeleine Zepter v prisotnosti žirije in slovenske veleposlanice v Parizu Veronike Stabej.

Brina Svit se je rodila v Ljubljani, od leta 1980 pa živi in ustvarja v Parizu. Njena prva književna dela v zbirki "Du monde entier" pri založbi Gallimard so bila prevedena iz slovenščine v francoščino, Noč v Reykjaviku pa je njen peti roman, ki ga je napisala v francoščini.

Njen zadnji roman, izdan tudi v slovenščini, je Hvalnica ločitvi. V knjigi se Svitova ne posveča le ljubezenskim ločitvam, temveč se sprašuje tudi o razhajanju z jezikom, domom oziroma domovino, pa tudi s prijatelji in vsakdanjimi navadami.

Leta 2003 je za roman Moreno prejela nagrado za francoski jezik in književnost, ki jo podeljuje Francoska akademija, za roman Smrt slovenske primadone je prejela francosko literarno nagrado Pelleas 2001, za roman Odveč srce pa je leta 2006 prejela še prestižno nagrado Maurice Genevoix, ki jo prav tako podeljuje Francoska akademija.

Evropsko literarno nagrado Madeleine Zepter so doslej prejeli Simonetta Greggio, John Burnside, Ian McEwan, John Banville, Per Petterson, Andres Trapiello, Margaret Mazzantini in Joseph O'Connor.