Zavodu Maribor 2012, ki vodi projekt evropske prestolnice kulture (EPK), grozi nelikvidnost, saj sodelujoče občine niso nakazale denarja, ki bi ga morale zagotoviti v letošnjem letu. Edini, ki je poravnal vse svoje obveznosti, je Ptuj, najbolj problematičen pa je Maribor, ki zamuja z več kot 1,8 milijona evri in do konca leta bo ta dolg že presegel dva milijona.

Zaradi nastalega položaja je programski direktor Čander v ponedeljek zagrozil z odstopom s položaja, danes pa je podobno storil tudi predsednik sveta zavoda Oto Luthar. "Če mariborska občina do 23. decembra ne bo nakazala sredstev, ne bom več sodeloval," je dejal po današnji seji sveta zavoda v Mariboru.

Svet zavoda Maribor 2012 je po besedah Lutharja na današnji seji zahteval pisno zagotovilo mariborskega župana Franca Kanglerja, da bo Mestna občina Maribor "nemudoma" poravnala dolg do zavoda. Ostalim občinam pa so postavili rok do 15. januarja 2012.

Država je svoj del obveznosti za letošnje leto, ki znašajo nekaj več kot tri milijone evrov, že poravnala. A nakazala jih je zavodu prek mariborske občine in ta je 140.000 evrov zaradi svojih likvidnostnih težav zadržala.

Sredstva ministrstva bi neposredno na zavod

Svet zavoda je danes od občine terjal, da takoj poplača tudi ta dolg. Da bi se takšnim težavam v prihodnje izognili, so člani sveta zavoda pozvali Kanglerja, da poda soglasje, da se sredstva ministrstva v prihodnje nakazujejo neposredno na zavod.

Po besedah Lutharja jim je podžupan Janez Ujčič zagotovil, da bo dolg "zdaj, zdaj" poplačan. A predsednik sveta zavoda je glede teh obljub zelo previden, saj mu je Ujčič podobno zagotovilo dal že oktobra glede ureditve TVT Boris Kidrič.

foto: Luka Cjuha

"Sredstva za letos morajo biti poravnana, če želimo ta projekt peljati naprej," je danes poudarila generalna direktorica zavoda Suzana Žilič Fišer, ki prav tako ne izključuje možnosti odstopa, a daje mariborski občini čas do konca leta.

Nekaj časa daje občini tudi Čander. "Ne bežim z ladje, saj sem se vajen boriti do konca, ampak želim z dramatično gesto opozoriti slovensko javnost na resnost situacije," je poudaril. "Verjamem, da imamo še vedno lahko zelo uspešno EPK. Ne želim pa biti nikomur fasada za spodletele projekte," je še dodal Čander.

Mariborska občina z že slišanim odgovorom

Z mariborske občine so na novinarska vprašanja glede teh groženj odgovorili z že slišanim odgovorom: "Zaradi splošnega upada prihodkov in nerealiziranih virov za investicije zamujamo z izplačilom zavodu Maribor 2012. Mestna občina Maribor bo svoje ustanoviteljske in pogodbene obveznosti v višini okoli dva milijona evrov poravnala do konca leta."

Podobno je za STA povedal tudi podžupan Ujčič. "Občina bo svoje obveznosti do konca leta zanesljivo izpolnila. To je 100-odstotno," je poudaril in dodal, da je občina "tik pred podpisom neke pogodbe", s katero bi lahko pridobila potreben denar. "Ne morem točno reči, kdaj bo denar nakazan, a bo zagotovo v tem letu," je še povedal. "Razumem zavod, da se bojijo. A če je kdo zainteresiran, je mariborska občina zainteresirana, da se to izpelje," je dejal.

Po njegovih besedah bo mariborski župan tudi privolil v to, da se sredstva z ministrstva za kulturo v prihodnje nakazuje neposredno zavodu. Prav tako naj bi poskrbel za sredstva za EPK za leto 2012. "V okviru proračuna, ki bo sprejet predvidoma februarja, bodo sredstva za prihodnje leto zagotovljena," je zatrdil Ujčič.

Komentar Tomaža Klipšteterja: Evropska prestolnica katastrof