Glavni poudarek razstave je na vzponu makedonskega kraljestva, ki je največjo moč in slavo doseglo v času Aleksandra Velikega (356-323 p.n.št.), je mogoče prebrati na spletni strani muzeja.

Arheologi so ob izkopavanjih na severu Grčije leta 1977 v bližini mesteca Vergina odkrili več grobov, med njimi grob kralja Filipa II., očeta Aleksandra Velikega. Ta in nekatera izkopavanja na nekaterih drugih lokacijah, kjer so arheologi naleteli na grobove, so razkrila sijaj najvišjega družbenega sloja, pa tudi razvoj izjemno prefinjene umetnosti na dvoru. Najdbe pričajo tudi o intenzivnih trgovskih zvezah med Makedonijo in drugimi deli grškega sveta.

Posamezni razdelki razstave obiskovalcu omogočijo, da se seznani z različnimi vidiki makedonske civilizacije: umetniško produkcijo, načinom organizacije kraljestva, izobraževanjem, vsakdanjim življenjem, tedanjim dojemanjem smrti in religioznostjo in z legendo o Aleksandru Velikem. Izjemna dela, kot so kipi, vaze, keramika in nakit, pričajo o bogastvu ter dovršenem umetniškem ustvarjanju tistega časa. Razstava bo odprta do 16. januarja.