Od tvojega zadnjega CD-ja je minilo osem let. Kaj si počel vmes?

Delal sem na novih komadih, vendar ne z željo, da bi jutri ali pojutrišnjem izdal CD. Izdal ga bom, ko bo pač narejen. Sicer pa še vedno tudi masiram.

Torej novi komadi nastajajo. Jih bo kmalu dovolj za album?

Verjetno, ja. Naslednji teden začnem z delom v studiu, nekaj komadov je že posnetih, ostalo bo treba pa še narediti ali kaj popraviti.

Kakšni bodo komadi? Nove "traparije" po Trnovem?

Se mi zdi, da se pri teh komadih kaže moja drugačna stran. 'Odpri oči, sreča si ti,' in takšne stvari. Sprašujem se, kaj je ljubezen in kje sploh je, na primer. Tako da bo mogoče res manj tistih traparij, čeprav še vedno povem vse, kar imam za povedati. Težko rečem sam zase, bodo drugi povedali, ko bodo poslušali.

Aprila si bil zaradi poškodbe glave v umetni komi. Kako je prišlo do poškodbe, kako si okreval?

Sosed je praznoval rojstni dan in prišel sem mu čestitat, malo smo nazdravili s šnopčkom. Kaj se je potem dogajalo, pa iskreno ne vem. Kasneje so mi v bolnišnici tudi povedali, da je to čisto normalno; če si v komi, se pač od določenega trenutka ne spomniš več ničesar. Tako da tega odgovora sploh ne morem dati.

Z okrevanjem je pa tako; na začetku sem kazal precej slabše rezultate na tistih kognitivnih testih, kjer merijo razmišljanje. Nato sem imel terapijo v centru Soča, tam pa sem imel na podobnih testih že boljše rezultate. Vmes sem izgubil tudi veliko spomina, pri govorjenju se mi je malo fecljalo, a na koncu se je vse kar dobro izšlo. Res pa je, da si ne smem več privoščiti, da bi bil nažgan, alkohol so mi odsvetovali. Imel sem peto stopnjo poškodbe in zdravnik mi je rekel, da če bi bil star 53 namesto 35, bi se verjetno veliko slabše odvilo.

Kaj pa tvoje ustvarjanje, tvorjenje rim? Imaš s tem kakšne težave?

V bistvu nisem po poškodbi še nič novega napisal, tako da niti ne vem, kako bo. Bom poskusil, pa bomo videli. Če ne bo šlo, verjetno tudi nove plošče ne bom izdal.

Z rapanjem starih komadov na koncertih pa nisi imel težav.

Niti ne, besedila sem se kar spomnil, nisem jih še pozabil. Res pa je, da se mi malo feclja pri izgovorjavi. Pri tako hitri dikciji kakšno besedo težje izgovorim, vendar ni tako drastično, da bi se zelo opazilo, zato lahko še vedno rapam svoje komade.

Včasih se mi sicer dogaja, da imam pri dveh komadih zelo podobno rimo in ko rapam en komad in pridem do rime, preskočim na drugi komad. Tega me je včasih strah na koncertu.

Pa trava pri tem pomaga ali škoduje?

Sploh ne vem. Na zadnjem koncertu v Šiški sem na primer rapal brez vsega, pa se mi zdi, da je bilo vseeno dobro. Sicer sem imel hudo tremo, res sem se bal, da bi zaje***, a mi je vseeno šlo kar dobro.

Misliš, da boš kdaj nastopil v Mariboru?

Z veseljem bi nastopil v Mariboru. Treba je samo najti dobro idejo in se dogovoriti z ljudmi tam, verjetno z Violami, da bi naredili takšen koncert, ki bi "šel skozi". Da ne bo "frke" in me bo dvesto ljudi teplo. Da bi nam uspel navaden koncert, 'poglejte, tole vam imam za povedati, rad bi vam rapal, vam pa tudi ni treba metati na oder … drugega kakor trave'. Nekaj takšnega.

Kako pomemben je imidž zate, za raperja?

V svoji notranjosti nisem tak, kakršna so moja besedila. Ko me ljudje spoznajo, so začudeni, ker sem drugačen, kot so si predstavljali, ko so poslušali moje komade in me gledali na odru.

Kako se je po tvojem mnenju spremenila slovenska glasbena scena, odkar si izdal prvo ploščo in zaslovel z njo?

Predvsem zaradi sprememb v glasbi ni več nobenega zaslužka s prodajo CD-jev. Že takrat je bil bolj slab, danes pa ga sploh ni več. Mogoče zato vedno več glasbenikov snema glasbo z namenom, da se bo prodajala, več popa na primer. Zaslužiš lahko samo še s koncerti, ali pa če te kdo kje "pohaklja" za kakšno reklamo.

Kakšen je tvoj odnos do piratiziranja glasbe?

Sicer naj ne bi šlo za denar, vendar gre. Tako da mi piratiziranje ni prav všeč. Doma imam kakšnih 600 originalnih CD-jev; vedno sem užival v kupovanju originalov, doma sem jih odprl, listal sem knjižice in gledal slike ter si ob tem predstavljal, kako ti ljudje živijo, kaj delajo, … Vseeno se mi zdi veliko bolj pristno, če kupiš CD. Sem pa tudi jaz kaj snemal z interneta, še posebej stari funk, ki ga v trgovini ne dobim. A tudi to bi si z veseljem kupil, če bi našel kakšno ploščo, ki mi je všeč. Zdi se mi, da imaš z originalnim CD-jem pri sebi delček avtorja, bolj osebno je.

Ali poleg rapa in masaže zaslužiš še s čim?

Ne. Sploh ne vem, kako bi bilo, če bi delal kaj drugega. Razmišljal sem, da bi mogoče prodajal kakšne plošče in CD-je, zato sem šel zadnjič vprašat v Voma, kjer so iskali prodajalca, vendar sem bil žal prepozen, mesto je bilo že zasedeno.

Imaš resno punco?

Imam, kar je zame v bistvu novost. Nikoli še nisem bil z žensko toliko časa in v tako resni zvezi, zato je bil to zame manjši šok, šele navajam se. Je pa super, da sem z njo, ker bog ve, kaj bi sicer delal sedaj po poškodbi. Verjetno bi veliko več časa preživel s svojo staro družbo in se ga opijal, tako da je veliko bolje, da sem z njo.

Si kdaj poskusil s "freestyle" rapom?

Ne, freestyle mi ni nikoli ležal, vedno me je skrbelo, da bom kaj zaje***. Bolj mi je ustrezalo, da sem se usedel med štiri stene, samo jaz in rap, in pisal. Vzamem si čas, da razmišljam. Tako kot pišeš dnevnik, da daš bolečino na papir in je ne držiš v sebi. Ko napišem kakšen verz, se mi zdi, da se teža dvigne z mene.

Je rap, tudi ko doma poslušaš glasbo, tvoja prva izbira?

Večinoma je. Res pa je, da sem bil včasih veliko bolj v rapu, česa drugega skoraj nisem poslušal. Danes pa veliko poslušam tudi jazz, funk, blues, ne samo rap.

Torej večinoma črnsko glasbo?

Ne, tudi belce rad poslušam, še posebej jih obožujem, če so res dobri. Tako da lahko rečem, 'uau, ta je pa že skoraj črnec'.

Se ti zdi, da "trnovska kultura", "Trnow style", zamira?

Mi smo se že malo postarali, in mislim, da mora to prevzeti nova generacija.

Pa ji je to uspelo?

Mislim, da ji je, vendar na svoj način.