Orožen se je rodil 10. decembra 1991 v Turjah nad Hrastnikom. Med prvo svetovno vojno se je pridružil prostovoljcem v češki legiji in z njo odšel na solunsko fronto. Obiskoval je učiteljišče v Mariboru, leta 1922 pa diplomiral na ljubljanski filozofski fakulteti. Kot zgodovinar, slavist in geograf je poučeval v Murski Soboti in Celju vse do leta 1941, ko so ga Nemci z družino pregnali v Srbijo, kjer je bil začasno upokojen.

Skupaj je Orožen spisal več kot 30 knjig, 170 razprav, člankov in poročil ter 12 učbenikov. Med drugim je raziskoval zgodovino Celja ter območij v porečju Savinje in Save. Po drugi svetovni vojni se je vrnil v Celje, kjer je poučeval na gimnaziji do upokojitve leta 1954. Po veliki povodnji tega leta se je posvetil delu v celjskem Zgodovinskem arhivu in ga vodil vse do dokončne upokojitve letu 1965. Orožen je doživel častitljivo starost in v 98. letu umrl 18. septembra 1989.

Njegov pomen je za Celjane neprecenljiv, saj je med drugim popisal zgodovino Celja v treh delih, k temu opusu pa dodal še vrsto drugih del z omenjeno tematiko. Prav po njegovi zaslugi je Celje eno redkih slovenskih mest, ki ima zelo jasen in natančno zapisan pregled zgodovine svojega obstoja.