Vodstvo zavoda Maribor 2012 jih je seznanilo s stanjem priprav in težavami, s katerimi se soočajo, predvsem zaradi manjkajočih plačil s strani občin. Akademija je zato pozvala mesta, v prvi vrsti Maribor, da izpolni dane zaveze.

Akademija EPK se je doslej vedno sestajala v Mariboru, ki je nosilec projekta EPK, tokrat pa so se odločili za srečanje v partnerskem mestu Ptuju. Kot je za STA povedal član akademije Andrej Brvar, so s tem želeli pokazati, da se akademija enako zanima za programe v vseh šestih sodelujočih mestih.

Združba za slovensko regionalizacijo

Srečanja sta se sicer udeležila le župana Novega mesta in Ptuja Alojzij Muhič in Štefan Čelan, ostale pa so zastopali podžupani ali lokalni koordinatorji EPK. S strani akademije pa so poleg Brvarja na Ptuj prišli še Dubravka Tomšič Srebotnjak, Igor Grdina in Oskar Kogoj. Kljub temu so vsi v izjavi za medije poudarili, da je srečanje potekalo v "zelo pozitivnem in optimističnem vzdušju".

"Poleg programa, ki vliva absolutno zaupanje in absoluten optimizem, so tudi župani sami skrajno pozitivno nastrojeni do EPK. Ker je temu tako, bi bilo škoda, da bi ta združba po letu 2012 propadla," je dejal Brvar. "Imenitno bi bilo, da bi se v taki sestavi nadaljevalo v leto 2013, 2014 in naprej, da bi to energijo, ki je zdaj izzvana, širili naprej. V političnem smislu pa bi ta združba pomenila začetek slovenske regionalizacije, o kateri se toliko govori, politika pa do tega še ni prišla. Bi pa to lahko dosegel EPK," je dodal.

EPK je sicer trenutno po besedah generalne direktorice zavoda Maribor 2012 Suzane Žilič Fišer v zelo težkem položaju, saj je do začetka projekta le še mesec dni, občine pa še niso nakazale vsega denarja niti za letos. Edini, ki je poravnal vse svoje obveznosti, je Ptuj, najbolj problematičen pa je Maribor, ki zamuja z 1,7 milijona evri.

Novomeški župan je pojasnil, da bo njihova občina svoj dolg zagotovo poravnala do konca tega leta. "Zavedamo se svoje obveze, žal pa so likvidnostne težave pripeljale do tega, da nismo še v celoti izpolnili svojih zavez," je dejal.

Iz Maribora na današnjem srečanju ni bilo nobenega predstavnika. "Ta finančna sredstva morajo biti izpraskana, kjerkoli že. Gre za obljubo, gre za dolg, gre za stvari, ki so podpisane s pogodbami, tu ni izmikanj. Januar bo vsak čas tukaj, EPK pa se ne more začeti brez sredstev, ki jih je dolžna izplačati tudi mariborska občina," je bil jasen Brvar.

Vodstvo zavoda Maribor 2012 bi po napovedih moralo doreči zadeve z mariborsko občino ta teden. Kot je za STA povedala Žilič Fišerjeva, so s predstavniki občine imeli sestanek, kjer so jim povedali, da bodo denar dobili takoj ko bo mogoče. "Mi tako ne moremo delati. Potrebujemo konkretna sredstva," je poudarila in dodala, da bo sredi prihodnjega tedna seja sveta zavoda Maribor 2012, na kateri bodo dorekli, kako naprej.