Nagrade EFA za največje dosežke evropske kinematografije podeljujejo v skupaj 17 kategorijah, med drugim za najboljši film, režiserja, igralko in igralca. V tekmi za nagrado za najboljši film so francoski "The Artist" (Umetnik) Michela Hazanaviciusa, belgijsko-francosko-italijanski "Le gamin au velo" (Fant s kolesom) bratov Dardenne, danski Boljši svet v režiji Susanne Bier, britanski Kraljev govor Toma Hooperja, finsko-francosko-nemški Le Havre Akija Kaurismakija in dansko-švedsko-francosko-nemški Melanholija Larsa von Trierja.

Najboljšega evropskega režiserja bo akademija izbrala med peterico, v kateri so Susanne Bier, brata Dardenne, Aki Kaurismaki, Bela Tarr za Torinskega konja in Lars von Trier. Stephen Frears je kariero začel na britanski televiziji. Preboj mu je uspel leta 1985 s filmom Moja lepa pralnica, ki mu je prinesel nominaciji za oskarja in bafto. Za film Nevarna razmerja (1988) je dobil tri oskarje, dve bafti in francoskega cezarja.

Njegov film Kraljica (2006) je doživel mednarodni sloves. Bil je nominiran za vse pomembne nagrade in pobral špansko nagrado goya, oskarja in zlati globus. Helen Mirren pa je za vlogo kraljice dobila nagrado Evropske filmske akademije, oskarja, bafto in zlati globus. Podelitev nagrad EFA je vsako drugo leto v Berlinu, vsako drugo leto pa se prireditev seli po Evropi. Lani so nagrade podelili v estonskem Talinu, kjer je glavna nagrada pripadla filmu Romana Polanskega Pisatelj v senci.