Na letošnji prireditvi bo sodelovalo rekordno število skupin, in sicer 12 iz različnih slovenskih krajev ter iz Italije in Avstrije, je za STA povedal Blaž Veber iz lokalne turistične organizacije Kranjska Gora. Pojasnil je, da bo po koncu ognjenega spektakla in predstavitve skupin, ki traja približno uro in 20 minut, sledilo druženje in zabava v šotoru z glasbeno skupino Harmonk'n'roll.

Gre za kulturno etnološko prireditev, katere namen je ohranjanje starih običajev in predstaviti kulture in navade. Tradicija parkeljnov na področju Tromeje sega v daljno zgodovino, še v predkrščanske čase, ko so ljudje verjeli, da se pozimi na ta svet vračajo umrle duše. Že več kot stoletje pa so parkeljni spremljevalci Miklavža in od hiše do hiše strašijo tiste, ki med letom niso bili pridni.

Prireditev se je že dodobra uveljavila, saj vsako leto pritegne številne obiskovalce vseh generacij. Ti si ogledajo rogate in sajaste parkeljne, ki razgrajajo po vasi, tulijo in rožljajo z verigami. Za samo varnost obiskovalcev je sicer dobro poskrbljeno, saj se parkeljni med obiskovalce ne mešajo, da ne bi zaradi rogov, ki jih nosijo, prišlo do kakšne nesreče.