Spoštovani režiser je, ko je govoril o zdravstvenem stanju Hollywooda, dejal, da v zadnjih letih niso posneli veliko filmov, ki bi si jih bilo vredno ogledati. 64-letnik, ki je med drugim posnel Schindlerjev seznam in pa Žrelo pravi, da ga je od zlate dobe Hollywooda, torej od 1950-ih in 1960-ih, navdušil le redkokateri film.

Navdih so nemi filmi

Ravno zaradi tega se Spielberg, tako je razkril, zanaša na ritual, ki ga je imel še pred časom svojih uspehov v filmskem svetu, po katerem navdih za nove uspehe išče pri štirih klasikah: Sedem samurajev (Seven Samurai), The Searchers, Lawrence Arabski (Lawrence of Arabia) in pa It's a wonderful life.

V intervjuju za časnik The Sunday Times je legendarni režiser pojasnil: "Ne gledam veliko filmov, ki smo jih posneli v zadnjih 20 letih, saj sem velik romantik. Rad se vračam k samemu viru, za navdih si ogledam več nemih filmov, saj zgodbo pripovedujejo prek slik. Na ta način zaženem svojo 'mašino'.

"Mislim, da zadnje čase večje navdušenje za filme kažejo producenti, ne pa scenaristi in režiserji,“ je dejal o trenutno izredno priljubljeni franšizi filmov, ki temeljijo na igračah ali videoigrah, pri katerih poleg vstopnic prodajajo še številne izdelke. "A to ne bi smel biti razlog za podporo filmu ali ne. Seveda pa vsi zahtevajo še veliko igralsko ime."

"Meni je uspelo celotno kariero narediti brez velikih zvezdnikov. Seveda sem snemal tudi s Tomom Cruiseom in Tomom Hanksom, pri čemer sem užival, a sem imel v večini filmov vendarle nepoznana imena," je dodal.

Če je film slab, skuša v njem najti žarek upanja

In čeprav je dokaj kritičen do nekaterih filmov, ki jih snemajo danes, pa vendarle priznava, da lahko tudi slabi filmi ponudijo ščepec genialnosti. "Tudi če nekaj ni najboljše, bom počakal do konca, saj vedno obstaja možnost izboljšave. Vedno iščem tisti žarek upanja, tudi ko sem razočaran nad filmom ali predstavo. Naravnost nesramno je, da vstanete pred koncem in zapustite dvorano, ko je nekdo trdo garal pri ustvarjanju izdelka."

Spielberg se trenutno ukvarja s filmsko različico gledališke uspešnice War Horse, ki naj bi ga v Veliki Britaniji premierno predstavili 13. januarja. To je sicer eden od šestih filmov, ki jim ima na stopnji produkcije, pri njih pa je sodeloval bodisi kot režiser bodisi kot producent. Sodeluje pa še pri 24 drugih filmskih projektih.